- Hvis du har været syg, indlagt eller er svækket, kan du få hjælp til træning eller genoptræning gennem kommunen.
- Genoptræning er at genoprette kroppens funktioner eller dine færdigheder gennem fysiske og evt. mentale øvelser og træning.
- Rehabilitering er både genoptræning, behandling og andre aktiviteter.
- Både genoptræning og rehabilitering er et samarbejde mellem dig, fagfolk og evt. dine pårørende.
Genoptræning og rehabilitering
Værd at vide
Spørgsmål og svar
Du kan have behov for genoptræning eller rehabilitering, hvis du har været syg og evt. har været indlagt på hospital.
Du kan få genoptræning og rehabilitering, så du kan blive ved med at klare de ting, du gerne vil kunne i hverdagen. Det kan fx være at købe ind, støvsuge og komme i bad uden hjælp.
Hvis du har været indlagt på et hospital, og hospitalslægen vurderer, at du har behov for genoptræning, laver hospitalet en genoptræningsplan.
Hospitalet sender planen til kommunen. Du får tilbudt en tid til vurdering på Tranehaven inden 7 dage. Tranehaven er kommunens center for genoptræning og rehabilitering.
Vurderingssamtale om dit behov
Samtalen foregår typisk på Tranehaven, der er kommunens center for forebyggelse og rehabilitering.
Vi taler om din situation og vurderer muligheder for genoptræning. Det kan også være, at der indgår en fysisk undersøgelse. Du er velkommen til at have en pårørende med til samtalen.
Efter samtalen beslutter vi, hvilken genoptræning der er relevant i din situation.
Hvor og hvordan foregår træningen?
Træningen vil typisk foregå på hold sammen med andre. Nogle gange starter vi din træning individuelt, alt efter din situation.
Genoptræningen er gratis og vil passe til dig og din sygdom.
Det er Tranehavens personale, der står for din genoptræning, og genoptræningen foregår typisk på en af Tranehavens adresser.
Find adresser og kontaktoplysninger på Tranehaven
Læs om tilgængelighedsforhold på Tranehaven via GodAdgang
Læs om lovgrundlaget i Sundhedsloven §140
Hvis du har været syg og har mistet kræfter og har svært ved at klare de ting, du plejer at kunne, kan du have behov for genoptræning.
Det er typiske din egen læge eller hjemmesygeplejeske, der kontakter os. Du er også velkommen til selv at kontakte Tranehaven, hvis du har behov for genoptræning efter sygdom.
Vurderingssamtale om dit behov
Når vi har modtaget henvendelsen, bliver du indkaldt til en samtale og vurdering på Tranehaven. Det kan også være, at der indgår en fysisk undersøgelse. Du er velkommen til at have en pårørende med til samtalen.
Efter samtalen beslutter vi, hvilken genoptræning der er relevant i din situation.
Hvor og hvordan foregår træningen?
Træningen vil typisk foregå på hold. I nogle tilfælde starter vi din træning individuelt, alt efter din situation.
Genoptræningen er tilpasset dine behov og din sygdom, og den er gratis. Du skal selv betale evt. kørsel.
Det er Tranehavens personale, der står for din genoptræning, og genoptræningen foregår typisk på en af Tranehavens adresser.
Find adresser og kontaktoplysninger på Tranehaven
Læs om tilgængelighedsforhold på Tranehaven via GodAdgang
Læs om lovgrundlaget i Serviceloven §86
Der findes en del teknologi, der kan støtte dig, når du træner. Når du har en genoptræningsplan, og du skal genoptræne din nye hofte eller nye knæ, så tilbyder vi genoptræning med træningsteknologien ICURA Trainer.
Hvordan træner du med ICURA?
ICURA består af en telefon (en slags smartphone) med dit program med øvelser på video og elastikbind med sensorer. Du sætter sensorerne på benene og om livet. Sensorerne måler, hvordan du laver bevægelserne. På telefonen kan du selv følge med i dine fremskridt og i, om du gør øvelserne rigtigt.
Det betyder, at du kan lave dine øvelser hjemme, eller hvor og hvornår, det passer dig. Informationerne om dine øvelser bliver gemt og sendt til fysioterapeuten på Tranehaven. Terapeuten følger dine fremskridt og justerer din genoptræning, hvis der er brug for det.
Telefonen og programmet er nemt at bruge, også selvom du ikke er vant til at bruge en smartphone.
ICURA er udviklet af it-udviklere fra virksomheden sammen med fysioterapeuter fra Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner. Borgere fra de fire kommuner, har testet træning med ICURA i et forskningsprojekt.
Hvis du har svært ved at klare dagligdagens praktiske aktiviteter, kan vedligeholdende træning være en mulighed for dig.
Formålet med træningen er, at du kan fortsætte et aktivt liv og gøre de ting, du gerne vil i hverdagen.
Vurderingssamtale om dit behov
Inden du bliver tilbudt vedligeholdende træning, vil vi vurdere din situation. Vurderingen foregår typisk på Tranehaven, der er kommunens center for forebyggelse og rehabilitering.
Vurderingen foregår som en samtale, hvor vi taler om din situation. Det kan også være, at der indgår en fysisk undersøgelse. Du er velkommen til at have en pårørende med til samtalen.
Hvor og hvordan foregår træningen?
Den vedligeholdende træning foregår på hold på Tranehaven i op til 3 måneder.
Du står selv for transporten til din genoptræning. For en mindre egenbetaling, kan du købe dig til kørsel.
Hvis du er bevilget genoptræning efter hospitalsophold og har en genoptræningsplan, er kørsel til træning gratis.
Hvis Tranehavens læger vurderer, at det er nødvendigt, kan du blive tilbudt et døgnophold på Tranehaven. Ved et døgnophold overnatter du på Tranehavens Døgnafsnit.
Målet med et døgnophold på Tranehaven er, at du gennem rehabilitering og træning kommer til at fungere så selvstændigt som muligt og igen kan leve det liv, du gerne vil.
Under dit ophold arbejder vi sammen med dig om dine konkrete mål og delmål. Træningen er en del af dit rehabiliterende ophold hos os. Træningen kan bestå af 3 dele:
- Selvtræning: Fx opgaver, du har aftalt med terapeut eller plejepersonale. Det kan fx være at redde din seng og træne dagligdagsaktiviteter.
- Træning med plejepersonale: Foregår som almindelige hverdagsaktiviteter. Det kan fx være påklædning, gang til måltider, bad og lignende.
- Træning med terapeuter: Fx træning i vores træningssal på maskiner, holdtræning og specifikt målrettet træning i forhold til din situation. I træningen med terapeuter kan der indgå afprøvning af hjælpemidler og hjemmebesøg. Terapeuterne er ergoterapeuter og fysioterapeuter.
Hvis du har svært ved at klare hverdagens opgaver, fx at købe ind, gå på trapper, komme i bad og lignende, kan du få hjælp af det Tværgående Træningsteam til at bedre at kunne klare dine hverdagsaktiviteter.
Hvad er træning i hverdagsaktiviteter?
Det kan fx være træning og teknikker til at klare dig, når du skal i bad på egen hånd og træning til fx at komme ud af hoveddør med rollator. Det kan også være hjælp til at bruge redskaber, fx til at tage strømper på, gå på indkøb med en rollator mv.
Hvad er formålet med træning i hverdagsaktiviteter?
Formået med forløbet er, at du genvinder alle eller nogle af dine tidligere færdigheder, så du kan være mest muligt selvhjulpen efter forløbet.
Hvordan bliver du henvist til træning i hverdagsaktiviteter?
Det er typisk hjemmeplejen, visitationen (den afdeling, der også bevilger hjemmehjælp), hjemmesygeplejen eller Tranehaven, som henviser dig til Tværgående Træningsteam.
Du er også velkommen til selv at kontakte Tværgående Træningsteam, hvis du har behov for rehabiliteringsforløb.
Tværgående Træningsteam træffes på hverdage kl. 8-9.
Tlf.: 39 98 79 87
Vurdering af dit træningsbehov
Sammen aftaler vi, at en medarbejder fra Tværgående Træningsteam besøger dig i dit hjem for at vurdere dit behov for træning. Du er velkommen til at have en pårørende med til samtalen. Herefter aftaler vi mål og lægger en plan for forløbet.
Hvor og hvordan foregår træningen?
Træningen foregår i dit hjem eller på steder, hvor du normalt færdes i hverdagen. Den kan fx handle om at gå sikkert i bad, tilberede frokost, hente post mv.
Du træner sammen med en medarbejder fra Tværgående Træningsteam og sammen med den hjemmepleje, du eventuelt har, ud fra den plan I har aftalt.
Forløbet er gratis og tidsbegrænset.
Der er også mulighed for træning i nærgymnastik under FOF. Der er en mindre egenbetaling for at deltage i nærgymnastik under FOF.
Der foregår også træningsaktiviteter på kommunens to dagcentre. Du skal godkendes til dagcenter for at bruge det tilbud.
Læs om kommunens dagcentre
Læs om forskellige aktivitetstilbud for ældre over 65 år i og omkring Gentofte
Læs mere om Tranehaven, find kontaktoplysninger, åbningstider mv.
Tranehaven er kommunens center for forebyggelse og rehabilitering.
Læs mere
-
Sundhed.dk
Læs mere om genoptræning på sundhed.dk.
-
Om gentoptræning på borger.dk
Læs mere om træning og genoptræning på borger.dk.
-
Hjemmehjælp
Har du brug for hjælp for at klare hverdagen, kan du søge hjemmehjælp.
-
Hjælpemidler og tilpasning af din bolig
Der findes mange hjælpemidler, der kan gøre din hverdag lettere. Nogle hjælpemidler skal du selv købe, andre kan du få eller låne af kommunen.
-
Hjemmesygepleje
Hvis du har behov for fx hjælp til sårbehandling, medicinhåndtering mv., kan du blive henvist til hjemmesygepleje.
-
Tilsyn med ældre- og sundhedsområdet
Styrelsen for Patientsikkerhed og kommunen fører tilsyn med plejeboliger (beskyttede boliger og plejehjem), hjemmehjælp, hjemmesygeplejen og med genoptræning og rehabilitering.
-
Kvalitet, service og frister
Få overblik over hvornår du får svar på din ansøgning og se kvalitetsstandard og servicebeskrivelse for pleje- og sundhedsområdet i Gentofte Kommune.