Gå til hoved indhold

Kronisk sygdom

Har du en kronisk sygdom, kroniske smerter, eller er du pårørende til en person der har en kronisk sygdom? Få hjælp til at leve med sygdommen og dens følger.

Hvad er kronisk sygdom?

Kronisk sygdom er sygdom, der ikke går væk med behandling. Der kan være tale om mange forskellige sygdomme. Kronisk sygdom kan være alt fra fx en let astma til en alvorlig kræftsygdom. Det er sygdomme, som du må leve med, så godt du kan, og der kan være tale om at leve i mange år med kronisk sygdom.

Du kan få hjælp til at tackle udfordringerne ved din sygdom. Hvis du senere i din sygdom – afhængig af hvad sygdom der er tale om - får brug for målrettet pleje, er der også mulighed for det.

Hjælp til at leve med kronisk sygdom

Har du KOL, type 2-diabetes, kræft eller hjertesygdom, kan du blive henvist af din læge til et rehabiliteringsforløb. Et rehabiliteringsforløb tilpasses individuelt til dig og kan fx indeholde:

  • fysisk holdtræning ved fysioterapeut
  • kostvejledning ved klinisk diætist
  • motionsrådgivning ved motionskonsulent
  • rygestopkursus ved rygestopinstruktør
  • forebyggende samtaler om alkohol ved forebyggelseskonsulent
  • viden om livet med din sygdom.

Læs om diabetes 
Læs om KOL 
Læs om kræft

Du er meget velkommen til at kontakte Center for Rehabilitering og Forebyggelse, hvis du vil høre mere om dine muligheder.
Tlf.: 39 98 88 30

Lindrende pleje ved alvorlig sygdom

På et tidspunkt får mange kronikere det dårligere og har brug for pleje. I kommunen har vi personale, der er uddannet til at pleje kronisk syge og døende.

Ved alvorlig kronisk sygdom, kan der være behov for lindrende pleje (palliativ pleje). Det er pleje, som ikke har til formål at helbrede eller fjerne symptomer, men derimod at sørge for at hver dag er så god som muligt, eksempelvis med optimal smertebehandling eller fysioterapi.

Det kan være svært at være pårørende, og medarbejderne kan også hjælpe med en snak om den rolle, og om de udfordringer du kan stå i som pårørende.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål om palliativ pleje er du velkommen til at ringe til Pleje og Sundhed.
Tlf.: 39 98 05 83

Pleje og Sundhed hjælper borgere, der bl.a. har brug for hjemmehjælp og hjemmesygepleje, en ældre/handicapvenlig bolig, hjælpemidler, genoptræning og forebyggelsestilbud.