Stress, angst og depression
Stress
Tegn på stress kan bl.a. være problemer med hukommelse, tankemylder, udfordringer med at falde i søvn om aftenen, at vågne inden man er udhvilet, humørsvingninger, svimmelhed, følelse af at være i en boble og hovedpine. Stress kan være ledsaget af fx forhøjet blodtryk. Er du ved at få stress, er det vigtigt at få stoppet processen.
Stress opstår typisk, når du står over for større udfordringer i arbejdslivet eller privatlivet. Langvarig stress over en længere periode kan gøre dig alvorligt syg.
Tjek om dine symptomer kan være tegn på stress
Læs om stress på sundhed.dk
Læs Sundhedsstyrelsens information om stress og mental sundhed
Læs om psykologisk stress og fysisk sygdom på sundhed.dk
Angst og depression
Har du gennem længere tid været trist og modløs? Er du mere træt og har du svært ved at finde lyst eller energi til de ting, du plejer? Det kunne være tegn på, at du har en begyndende depression.
Flere og flere får ondt i psyken
Stress, angst, nedtrykthed, bekymringstendens, og depression er noget, som mange lider af. Og tallet er stigende. WHO anser på verdensplan depression for at være den fjerde mest alvorlige sygdom målt i tabte gode leveår. Sammen med angst er depression en folkesygdom, der rammer bredt – ung som gammel.
Hvordan opleves angst?
Angst kan hos nogle være begrænset til fx at være steder med mange mennesker (socialfobi). Hos andre kan angsten optræde pludseligt som panikangst. I forbindelse med et angstanfald kan du opleve fysiske symptomer som hjertebanken, svimmelhed og åndenød.
Kontakt evt. din læge
Hvis du har mistanke om en depression eller har angst i udbredt grad, kan din praktiserende læge hjælpe dig. Din læge kan fx afdække, om der er tale om forbigående nedtrykthed eller en egentlig depression. Din læge kan også have mulighed for at henvise dig til psykolog. Hvis du oplever, at situationen er akut, kan du kontakte den psykiatriske skadestue.
Psykiatrisk akutmodtagelse
Maglevænget 2
2750 Ballerup
Tlf.: 38 64 50 03
Yoga, meditation, motion og natur
Stress, angst og depression kan være behandlingskrævende, men der er heldigvis også ting, du kan gøre for at få det bedre. I dag ved man ifølge Sundhedsstyrelsen, at både fysisk aktivitet, yoga og mindfulness har positiv effekt på menneskers fysiske og psykiske funktionsevne. Det kan derfor give god mening både at sørge for at komme ud at bevæge sig og at arbejde med mindfulness og meditation.
Yoga, mindfulness og meditation
Mindfulness og meditation giver dig værktøjer til at gøre dig stadig mere fri af vanlige og automatiske tanker og handlemønstre. Yoga og mindfulness er mentale teknikker, hvor formålet er at opnå indre ro, velvære og balance mellem krop og sind. Teknikkerne kombinerer mentale og kropslige øvelser.
Dyrk mental motion
Psykiatrifondens ”mentale motionscenter” er for dig, der vil styrke din psykiske sundhed
Læs om Psykiatrifondens mentale motionscenter
Brug naturen
Man ved i dag, at ophold i naturen påvirker den mentale sundhed. Naturen kan bidrage til, at du bedre kan slappe af, finde ro og restituere. Er du fysisk aktiv i naturen, kan det også bidrage til bedre nattesøvn. Gentofte er en grøn kommune med et stort antal offentlige grønne områder.
Få overblik over de grønne områder i Gentofte Kommune
Lær at tackle angst og depression og hverdagen som pårørende - patientuddannelser
Gentofte Kommune tilbyder kurser i at tackle livet med angst og tegn på depression samt hverdagen som pårørende.
Kurserne giver dig redskaber til at leve et liv med bedre livskvalitet, og der er fokus på erfaringsudveksling, mental håndtering, netværksdannelse og aktiviteter, fx motion. Det er gratis at deltage.
Lær at tackle angst og depression
Kurset afholdes af to instruktører ud fra peer-to-peer princippet, følger et fast program og foregår over 7 mødegange af 2,5 time pr. gang med 8-10 deltagere på kurset. Det holdes i mødelokalet på Ordruplund, Hyldegårds Tværvej 12, 2920 Charlottenlund.
Læs om kurset "Lær at tackle angst og depression"
Tilmelding og mere information
Du kan ringe til Forebyggelsesafdelingen på Tranehaven, hvis du har spørgsmål, eller hvis du tænker, at et af kurserne er noget for dig.
Tlf.: 39 98 88 30
Tranehaven er kommunens center for genoptræning, rehabilitering og forebyggelse.
Lær at tackle-kurser i 2023
Følgende fysiske Lær at tackle-kurser udbydes i Gentofte Kommune i 2023:
- Lær at tackle angst & depression for unge 15-25 år
Mandag den 23. januar kl. 16-18.30 og syv mandage frem (dog ikke uge 7).
Sidste gang er mandag den 6. marts. - Lær at tackle angst & depression for voksne 25 +
Tirsdag den 17. januar kl. 16-18.30 og syv tirsdage frem.
Sidste gang er tirsdag den 7. marts. - Lær at tackle angst & depression for unge 15-25 år
Mandag den 9. oktober kl. 16-18.30 og syv mandage frem (dog ikke uge 42).
Sidste gang er mandag den 27. november. - Lær at tackle hverdagen som pårørende
Onsdag den 11. oktober kl. 16-18.30 og syv onsdage frem (dog ikke uge 42).
Sidste gang er onsdag den 29. november.
Alle kurser i Gentofte Kommune afholdes hos Tranehaven på adressen Schioldannsvej 31, 2920 Charlottenlund.
Tilmelding
Kurserne er gratis, men kræver tilmelding, og det er obligatorisk at deltage i en forsamtale. Hvis du er i målgruppen og er interesseret i et af ovenstående kurser, er du velkommen til at kontakte koordinator Anemone Sommer med henblik på en afklarende samtale på mailadressen: asls@gentofte.dk
Find et kursus i en anden kommune
Gentofte Kommune samarbejder med Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev og Rudersdal kommuner. Det betyder, at du kan følge Lær at Tackle-kurser i disse kommuner, hvis der er ledige pladser, og kurset ikke bliver udbudt i Gentofte Kommune.
Akut brug for hjælp?
Har du brug for akut psykiatrisk hjælp, har du både mulighed for at ringe til Akuttelefonen eller Alarmcentralen. Du kan også tage på en af Regionens psykiatriske akutmodtagelser, hvis det er muligt for dig eller din pårørende at køre derhen.
Er du i tvivl, så ring altid til Akuttelefonen først, og så vil de hjælpe dig videre til det rette sted.
Akuttelefonen, tlf. 1813
Alarmcentralen, tlf. 112
Find adresser, telefonnumre og mere information om akut psykiatrisk hjælp
Rådgivninger og selvhjælpsgrupper
Der er mange foreninger, herunder patientforeninger, der tilbyder rådgivning over telefon, mail eller ansigt til ansigt, selvhjælpsgrupper, information og gode råd om stress, angst, depression og psykisk helbred.
Rådgivninger
Psykiatrifonden, tlf.: 39 25 25 25
SIND, tlf.: 70 23 27 50
Råd, chats, selvhjælpsgrupper
Angstforeningen
Depressionsforeningen
Livslinjen
Mindhelper
Psykiatrifonden
Sind
Headspace
Headspace Gentofte er en frivillig forening og et sted, hvor unge mellem 12-25 år kan møde nogen at chatte med for at dele tanker, som er svære at dele med andre.
Intet er for stort eller småt, og det er den unge, som bestemmer, hvad der tales om. Det er gratis og uforpligtende. Man kan være anonym, hvis man ønsker det.
Der er ingen ventetid, og du kan ringe, sende en mail, chatte eller lægge vejen forbi Byens Hus på Hellerupvej.