For fagprofessionelle
Denne vejledning beskriver, hvad I skal gøre, hvis I ønsker at ansøge om fysio- og ergoterapi indsatser til et barn, og eller har behov for sparring omkring en sag.
Hvem kan ansøge?
Ansøgninger om forløb i Børneterapien behandles og bevilges i Familie og Sundhed.
Dagtilbud, skoler kan ansøge om fysio- og ergoterapeutisk bistand i Børneterapien ved at udfylde ansøgningsskema og vedlægge bilag.
Ansøgninger til fysio- og ergoterapi visitation
Specialterapeutisk konsulent Sine Edwards er tovholder for visitationen for fysio- og ergoterapi indsatser i Børneterapien.
- Ansøgningen skal altid være drøftet med forældrene, og at der er givet samtykke til ansøgningen udarbejdes
- Relevante notater og bilag der beskriver barnets udfordringer vedhæftes ansøgningen
- Beskrivelse af hvilket samarbejde fysio og ergoterapeuten skal have med øvrige fagpersoner bør fremgå
For forældre
Her kan du læse om mulighederne for fysio- og ergoterapi til børn og unge i alderen 0-17 år med motorisk nedsat funktion, motorisk usikkerhed eller forsinket udvikling
Hvis dit barn har motoriske vanskeligheder eller er motorisk handicappet, er det muligt, at dit barn eller I som forældre kan få støtte gennem de forskellige tilbud i kommunen eller gennem sundhedssystemet (hospitalet, læge eller speciallæge).
Støtten kan gives som råd og vejledning, som kan forebygge, at dit barns vanskeligheder ikke bliver større, eller som egentlig træning/behandling til børn og unge med motoriske handicap.
Gentofte kommunes fysio- og ergoterapiindsatser udføres af Børneterapien og kan bestå af undersøgelse, rådgivning/vejledning og træning.
Der er forskellige muligheder for fysio- og ergoterapi alt efter dit barns behov og funktionsniveau.
Udredning, råd og vejledning
Hvis du er bekymret for, hvorvidt dit barn har betydelige sansemæssige eller motoriske udviklingsvanskeligheder, anbefales det altid, at du kontakter egen læge for at drøfte dine bekymringer.
I nogle tilfælde vil du blive henvist til udredning i sundhedssystemet.
Kommunen kan i nogle tilfælde også varetage udredningen af dit barn. Det gælder især i de tilfælde, hvor udredningen er nødvendig for at kunne give dig som forælder en god rådgivning/vejledning, samt hvor det er nødvendigt, at personalet i dit barns dagtilbud eller på dit barns skole også får en god rådgivning om, hvordan de i hverdagen kan støtte dit barns sansemæssige og motoriske udvikling.
Genoptræning
I forbindelse med indlæggelse og udredning af børn og unge på et hospital vil barnet/den unge ofte blive udskrevet med en genoptræningsplan, som varetages af Gentofte Kommune i Børneterapien.
Når genoptræningen er afsluttet, vil en del af disse børn og unge overgå til en træningsplan, som har til hensigt at sikre, at barnets motoriske funktionsniveau fastholdes. Dvs. at barnet ikke går tilbage i sin motoriske udvikling. Dette kaldes for forebyggende træning eller vedligeholdelsestræning.
Vedligeholdende fysio- og ergoterapi
Børn og unge med nedsat fysisk funktionsevne skal tilbydes fysio- og/eller ergoterapeutisk træning med henblik på at vedligeholde barnets/den unges funktionsniveau.
Vi tilbyder denne træning af dit barn både individuelt og på hold.
Hvornår får jeg svar?
Sagsbehandlingstiden er op til 4 uger fra vi modtager din ansøgning
Vederlagsfri fysioterapiUdover kommunens tilbud om træning af børn og unge med fysiske handicap har barnet/den unge mulighed for at få tilbudt vederlagsfri fysioterapi, som egen læge kan henvise til.
Ordningen er således, at barnet/den unge i løbet af et år kan få 20 gange fysioterapi hos en fysioterapeut, som man som forældre selv vælger.
Der gøres dog opmærksom på, at hvis man både søger fysioterapi hos egen læge som vederlagsfri fysioterapi og hos kommunen som vedligeholdende fysioterapi, vil kommunen tage stilling til, om den vederlagsfri fysioterapi er dækkende for barnets/den unges behov.
Man kan således ikke forvente, at man kan få fysioterapi både via egen læge og via kommunen.
Læs mere her: Vejledning-Vederlagsfri-fysioterapi.ashx (sst.dk)
Sådan søger du om et forløb i Børneterapien
For at blive indstillet til et forløb i Børneterapien, når man er under 18 år og borger i Gentofte Kommune, skal man sende en ansøgning til Familie og Sundhed. Det skyldes, at forløbet bevilliges via barnets lov §90 stk.1 og §81.
Ansøgningen skal indeholde:
Ansøgningen sendes via Digital Post. Skriv "Familie og Sundhed" i emnefeltet.
Send Digital Post til Gentofte Kommune
Hvis du ønsker mere information om, hvordan dagligdagen og hverdagslivet foregår i tilbuddet, er du velkommen til selv at kontakte tilbuddet og få en snak med dem.
Børneterapiens hjemmeside