Gå til hoved indhold

Søvnforløb til unge

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge mellem 13 og 18 år sover 8-10 timer hver nat, men kun 32% af de unge på ungdomsuddannelserne i Gentofte får den anbefalede søvn.

Gentofte Kommune tilbyder forskellige former for formidling og søvn til unge lige fra en uges søvnforløb med eksperiment til enkle klasseoplæg. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige muligheder, vi tilbyder.

Søvnforløb med eksperiment

På et søvnforløb får de unge forskningsbaseret viden og råd om gode søvnvaner, og de klædes på til at tage den ny viden i brug i én uges søvneksperiment. I eksperimentet skal de unge som forsøge at 1) ligge i sengen minimum otte timer hver nat og 2) lægge mobilen væk én time før sengetid. Formålet er, at de unge på egen krop mærker resultatet af bedre søvn. Efter eksperimentet bliver der samlet op i en afsluttende lektion.

Opfølgende søvnworkshop

Det er muligt at få en opfølgende søvnworkshop for de elever, som har deltaget i søvnforløbet. Workshoppen ligger et år efter søvnforløbet, og elever får genopfrisket deres viden om søvn, og der tages udgangspunkt i de vaneændringer, som eleverne selv finder svære.

Klasseoplæg om søvn

Det er ikke alle skoler, der kan afse tiden til et fuldt søvnforløb, hvorfor der også er mulighed for mindre søvnoplæg. Gentofte Kommune tilbyder søvnoplæg, der kan planlægges i et samarbejde mellem skolen med den uddannede søvnvejleder, der varetager undervisningen i søvnoplægget.

Vil skolen selv stå for søvnundervisningen?

Vil skolen selv stå for søvnundervisningen, men mangler I inspiration til, hvordan I kan gøre? Så tag et kig på siden om uddannelse af lokale søvnvejledere, hvor der er brugbare links.

Gå til siden uddannelse af lokale søvnvejledere

"Jeg er blevet mere bevidst om vaner og har prøvet ikke at lave noget med computere eller telefonen, lige før jeg skal sove. Jeg har fx bygget Lego. … I starten var det nok bevidst, men på det seneste er det blevet mere noget jeg bare gør, fordi det er hyggeligt."

Citat fra deltager i søvnforløb 2021

I 'Gentofte Lige Nu' kan du læse om, hvordan søvnforløbet blev taget imod i en klasse på Øregård Gymnasium i denne artikel fra Gymnasieskolen.

Gå til Gentofte Lige Nu og find artikel: Gymnasieelever deltog i søvneksperiment – Gymnasieskolen.


Kontakt

Skoler med interesse for at deltage i søvnforløb, workshops eller anden type søvnoplæg til eleverne kan tage kontakt til projektleder Louise Sørensen på luis@gentofte.dk