Eleverne i vores folkeskoler skal have de bedste rammer for læring, trivsel, udvikling og dannelse. Hvordan former vi fremtidens skoler, så de imødekommer vores fælles ambitioner for børn og unge?
Vi driver skole i et samfund, der er under forandring. Fx påvirker globalisering, klimaudfordringer og digitalisering det, som er vigtigt for eleverne at lære i skolen, og det har betydning for måden, vi er sammen på i fællesskaber i og omkring skolen. Både blandt elever og blandt de professionelle voksne og forældre, der omgiver dem.
Teknologiens udvikling og behovet for at forstå den bliver stadigt vigtigere. Arbejdsmarkedets krav og udfordringer forplanter sig i nye forventninger til skolerne, til eleverne og deres præstationer og til elevernes forældre.
Eleverne i Gentofte Kommune har det generelt godt, de klarer sig godt og er generelt glade for at gå i skole, fritidsordning (GFO) og fritidscenter (FC). Samtidig ser vi, at fx acceleration, præstation og psykologisering, samt sociale medier, udfordrer trivslen blandt elever, ligesom overgange i børne- og ungdomslivet kan skabe sårbarhed. Nogle børn og unge oplever sig i udsatte positioner på måder, vi ikke tidligere har set.
Opgaveudvalgets opgave var først og fremmest at udarbejde forslag til en ny vision for skoleområdet, som gennem stærke værdier sætter retning for og skaber billeder af en ønsket fremtid for skoleområde i Gentofte Kommune.
Opgaveudvalget har beskæftiget sig med, hvordan vi skaber de bedste rammer for læring, trivsel, udvikling og dannelse for eleverne i vores folkeskoler.
Opgaveudvalget har formuleret en skolevision, som er bygget op omkring et visionsstatement ”Dannelse til livet og verden - sammen skaber vi et godt skoleliv med fællesskab og fordybelse” og fire pejlemærker:
- En ambitiøs verdensvendt skole,
- Elevindflydelse i trygge rammer,
- Fællesskaber løfter,
- Stærke samarbejder mellem skole og forældre.
Opgaveudvalget har desuden haft til opgave at udarbejde fælles værdier som fundament for de to visioner for dagtilbuds- og skoleområdet i samarbejde med det opgaveudvalg, som sideløbende har arbejdet med forslag til en vision for dagtilbudsområdet.
Skolevisionen gælder fra 2025 og skal implementeres og udfoldes i et samspil med kommunens øvrige strategier og politikker - og sammen med alle relevante aktører og samarbejdspartnere på skoleområdet.
Du kan læse anbefalingerne fra opgaveudvalget nedenfor.
Udvalgets anbefalinger blev godkendt i kommunalbestyrelsen den 28. april 2025