Gå til hoved indhold

Engelhardts vejskilte og plakatsøjler

Beskrivelse

I midten af 1920’erne blev nye vejskilte sat op i hele Gentofte Kommune. De nye, emaljerede skilte var designet af Knud V. Engelhardt (1882-1931) og lagde grundstenen for design i det offentlige rum. Med sin helt særegne typografi, hvid skrift på gråsort baggrund og med hjerter over bogstaverne ”i” og ”j”, skabte Engelhardt et offentligt navigationssystem, hvis karakteristika er klarhed, enkelthed og ikke mindst læsbarhed. Imidlertid viste det sig, at holdbarheden på de emaljerede skilte var for ringe, hvorfor de i 1954 blev afløst af støbte aluminiumsskilte. Tal blev udviklet som supplement til Engelhardts alfabet i 1994.

Knud V. Engelhardt tegnede også Gentoftes karakteristiske plakatsøjler. Jernbetonsøjlerne bærer en egenartet cirkulær hat med skygge eller udhæng, der beskytter plakaterne. Engelhardt arbejdede i modernismens funktionalistiske æstetik, hvor den ornamentfrie stil fremhæver funktionen og rationaliteten.

Engelhardts skrifttype, gadenavneskilte og plakatsøjler er udformet specifikt til Gentofte Kommunes offentlige rum, og er nu repræsenteret på Danmarks Design Museum.