Bekæmpelse af rotter kan være en kompliceret og tidskrævende proces. Rotter er forsigtige af natur og foretrækker kendte ruter og fødeemner. Det kan derfor være svært at få lokket dem til at spise madding med gift, så bekæmpelsen trækker ud.
Effektiviteten i bekæmpelsen afhænger desuden af om bekæmperens anvisninger bliver fulgt. Det er vigtigt, at du ikke flytter på de opstillede fælder. Rotten er længe om at udforske ændringer i dens omgivelser. Det forsinker bekæmpelsen, når du fx flytter på fælderne.
Vær opmærksom på:
- at rotten ikke søger nye fødekilder, hvis den i forvejen har adgang til rigeligt med føde.
- at rotten ikke er tilbøjelig til at spise fødeemner, den ikke er vant til.
- at rotter kan have ernæret sig af det foder, du har sat frem til dine hus- eller kæledyr. Fx hund, kat eller kanin.
- at skadedyrsbekæmperen typisk vil bede dig om at fjerne eller sikre alt spiseligt fra fx fuglefodring i haven, overfyldte affaldscontainere, kompostbeholder eller andet rotter kan leve af.
Kasserne til bekæmpelse indeholder enten en elektronisk smækfælde, en traditionel smækfælde eller gift. Kasserne er sikret, så børn og hunde forhindres i at komme til skade. Hvis der er gift i kassen vil bekæmperen tilse kassen ugentligt. Ved den traditionelle smækfælde opfordres du til at fortælle det til bekæmperen, hvis du observerer at der er fangst. Den elektroniske smækfælde melder direkte til bekæmperen, hvis den aktiveres ved fangst.
Bruges der gift til rottebekæmpelsen virker den først efter at rotten har spist af giften 3-5 gange. Rotten dør nogle dage efter at have indtaget den dødelige dosis. Der er gift til flere rotter i én kasse.
Sådan bortskaffer du rotte og fælde:
En smækfælde slår øjeblikkeligt rotten ihjel ved at knække dens nakke eller ryg. Både smækfælden og rotten skal til restaffald. Kom rotte og fælde i en lukket plastpose. Fjernelse af ekskrementer og døde rotter er skal foregå uden direkte kontakt og er på eget ansvar.