Tandpleje til borgere med særlige behov
Omsorgstandplejen
Omsorgstandpleje er for personer, der af fysiske eller psykiske årsager ikke kan bruge de private tandlæger. Det kan fx være dig, der er flyttet på plejehjem eller visiteret til hjælp fra kommunen.
Under din behandling arbejder vi tæt sammen med plejepersonalet og pårørende for at give dig en tryg og professionel tandpleje.
Hvis du bor i plejebolig med fast personale sker tilmeldingen i forbindelse med indflytning, hvis du ønsker det.
Hvis du bor i egen bolig eller i en ældre- eller handicapvenlig bolig, skal du kontakte Pleje og Sundhed Myndighed på tlf. 39 98 05 83.
Når du er tilmeldt omsorgstandplejen koster det 610 kr. (sv.t. bekendtgørelsen for 2024) om året uanset dit behandlingsbehov. Beløbet reguleres en gang om året.
Hvis du modtager omsorgstandpleje, kan du ikke samtidig få tilskud til tandbehandling fra den offentlige sygesikring.
Hvad kan omsorgstandplejen?
I omsorgstandplejen bliver der lavet en vurdering af dine ønsker, behov og muligheder for behandling.
Der laves almindelig tandbehandlinger som fx fyldninger og fjernelse af tænder. Der arbejdes derudover på, at mundhygiejnen og tyggefunktionen forbliver så god som mulig.
Behandling omfatter ikke store rekonstruktioner med kroner, implantater og broer.
Når omsorgstandplejen er på besøg hos dig, kan vi have samtaler om udredning af dine problemer, forebyggende arbejde og mindre nødbehandlinger.
Når vi fx skal lave fyldninger, fjerne tænder eller tager røntgenbilleder, har vi en række behandlingsrum. Nogle af dem er på plejecentre og andre er på klinikkerne i kommunen.
Her skal du selv transportere dig til, og du skal selv betale for transporten.
På klinikkerne vil vi bede dig om at have en ledsager med til støtte og hjælp.
Du kan selv vælge, om du vil gå i omsorgstandplejen eller vælge "frit-valgs-ordningen" og benytte en privat tandlæge, der arbejder under omsorgslovgivningen. Det kan først ske, når du har underskrevet kontrakt.
Omsorgstandplejen kan kontaktes på tlf. 39 98 43 29 mandage, tirsdage, torsdage og fredage mellem kl. 8-14. Alle dage kan du kontakte omsorgstandplejen på mailadressen: omsorgstandpleje@gentofte.dk
Specialtandplejen
Specialtandpleje er et tilbud til borgere med omfattende handicap eller psykisk sårbarhed, som ikke kan benytte andre tandplejetilbud. Det kunne fx være autisme, kognitiv funktionsnedsættelse eller psykisk sygdom.
Du skal visiteres til specialtandplejen af en person, der kender dig og din situation godt. Det kan fx være lederen på dit botilbud eller din læge/tandlæge.
Al behandling foregår på Bank Mikkelsensvej 3, og det forventes, at du bliver ledsaget til både behandlinger og undersøgelser.
Når du er tilmeldt specialtandplejen koster det 2.280 kr. årligt (2024) uanset dit behandlingsbehov.
I specialtandplejen bliver der lavet en vurdering af dine ønsker, behov og muligheder for behandling.
Der laves almindelige tandbehandlinger som fx fyldninger og fjernelse af tænder. Vi arbejder derudover på, at mundhygiejnen og tyggefunktionen forbliver så god som mulig. Det kan også være nødvendigt at foretage behandling i narkose.
Specialtandplejen kan kontaktes på telefon 39 98 43 40 og er åben mandag til fredag mellem kl. 8 – 15.
Socialtandplejen
Socialtandplejen er et gratis tilbud til de mest udsatte borgere.
Tilbuddet er primært til dig, der er hjemløs eller tilknyttet herberger, varmestuer og væresteder.
Visitationen og henvisning er en tværfaglig kommunal opgave og foretages af personer tæt på dig.
I socialtandplejen foretages en individuel faglig helhedsvurdering af dine ønsker, behov og muligheder. Når den aftalte behandling er gennemført, afsluttes dit forløb.
Al tandbehandling foregår på Bank Mikkelsensvej 3 og er gratis for dig, der er visiteret.
Socialtandplejen kan kontaktes på telefon 39 98 43 40 og er åben mandag til fredag ml. kl. 8 – 15.