Gå til hoved indhold

Rusmidler - rådgivning og behandling

Du kan få anonym rådgivning om, hvordan du ændrer dit forbrug af rusmidler, eller hvordan du hjælper en pårørende og samtidig passer på dig selv.

Kan jeg få hjælp?

Vi kan hjælpe dig, hvis du:

  • gerne vil være stoffri
  • gerne vil ændre på dit forbrug af rusmidler
  • er pårørende til en med misbrug af rusmidler
  • er ung og gerne vil af med din afhængighed af hash og feststoffer.

Samtaler med vores rusmiddelkonsulent

Synes du, at dit forbrug af alkohol, hash eller andre rusmidler påvirker dit humør, din koncentration eller din hverdag? Eller påvirker det dit forhold til familie, venner eller kæreste?

I kommunens anonyme rådgivning har du mulighed for at tale om dit forbrug af rusmidler. Samtalerne tager udgangspunkt i dine mål, og hvad du har brug for.
Ved samtalerne kan du få mere at vide om, hvordan dit forbrug af rusmidler påvirker dig, og hvordan du kan få mere kontrol over dit forbrug.
Ønsker du mere viden, så kontakt rusmiddelkonsulenten på tlf. 21 31 07 13. Du kan både ringe eller sende en sms. 

Du kan også få rådgivning, hvis du er pårørende eller fagperson fx skolelærer. 

Rusmiddelbehandling

Hvis dit forbrug af rusmidler kræver, at du går i behandling, så kan vores rusmiddelkonsulent hjælpe med at finde det rette tilbud. Du kan kontakte rusmiddelkonsulenten på tlf. 21 31 07 13

Du kan også opsøge din læge eller det nærmeste behandlingssted og få den rådgivning, du har brug for.

Andre i samme situation har gode erfaringer med Novavi og KABS.

Læs om fonden Novavi

Læs om behandlingscenteret KABS 

 

Pårørende

Som pårørende er du altid velkommen til at kontakte rusmiddelkonsulenten for råd og vejledning om, hvordan du griber din situation an.

Ring eller send en sms til 21 31 07 13

Hvis du er barn (0-16 år) fra et hjem med misbrug, kan du søge hjælp og rådgivning hos Dit Rum (Dit Rum er hjælp til børn (0-15 år), der vokser op med misbrug i familien). Er du barn/ung fra et hjem med misbrug kan du søge hjælp/rådgivning hos TUBA (København - TUBA) (op til 35 år) eller Ung Revers (Ung Revers - Novavi)  (op til 25 år).

 

 

CRAFT gruppeforløb

Gentofte udbyder, i samarbejde med Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommune gruppeforløb for pårørende til personer med rusmiddelproblemer (problemer med alkohol og/eller stoffer).

Hvis du har brug for nogle, at tale med, om det at være pårørende, og ønsker teknikker og værktøjer til at passe bedst muligt på dig selv, og endda støtte din nærmeste til at søge behandling for deres rusmiddelproblem, så er CRAFT gruppeforløbet noget for dig!

For at deltage i gruppen skal du:

  • Være over 18 år
  • Bosat i Gentofte, Rudersdal, Gladsaxe eller Lyngby-Taarbæk Kommune
  • Være pårørende til en person med rusmiddelproblemer (fx en ven, barn, partner, kollega, søskende eller en anden relation).
  • Din pårørende behøver ikke være i behandling eller have erkendt sin problematik – det vigtige i denne gruppe er at arbejde med din oplevelse af problemet og hvad det gør ved dig.

Hvad er et CRAFT gruppeforløb?

CRAFT står for Community Reinforcement and Family Training, og er et afprøvet gruppeforløb, der har evidensbaseret effekt for deltagerne. Om tilgangen fortæller forsker Anette Søgaard Nielsen:

”At styrke de pårørende og give dem redskaber til at hjælpe sig selv og den med misbruget giver god mening, idet de pårørende allerede kender misbrugeren og dennes adfærd godt. Ydermere holder de af den pågældende og er meget motiverede for at få ham eller hende til at gå i behandling. Samtidig kan det have en stor virkning at træne de pårørende i at agere anderledes end hidtil over for det familiemedlem, som har problemet. Og det endelige mål er at løse rusmiddelproblemet i familien.”

Gruppen faciliteres af Rusmiddelkonsulent Luna Mikkelsen og Forebyggelseskonsulent Rikke Baun, og har plads til op til 10 deltagere. Gruppen oprettes ved 5 tilmeldte. Gruppen er gratis og anonym.

Rikke og Luna CRAFT

Det praktiske og formelle:

Gruppen foregår om tirsdagen kl.16-18, i Byens Hus, Hellerupvej 24, 1. sal, 2900 Hellerup.

Næste forløb er i oktober 2024.

Tilmelding sker via mail på rmb@gentofte.dk, hvor du skriver dit navn og dit telefonnummer, så ringer Rikke dig op, og sørger for at klæde dig på til første møde i gruppen.

Skynd dig at melde dig til, for der er kun 10 pladser.

Har du spørgsmål, er i tvivl eller har brug for et samtaleforløb alene er du velkommen til at kontakte Rikke på 40 12 92 72.

Hvis forløbet ligger på et tidspunkt der ikke passer for dig, så ring alligevel, og du vil komme på en venteliste eller kan henvises til et lign. tilbud i en af samarbejdskommunerne (Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Gladsaxe).

 

Lovgivning og rettigheder

Din ret til at få behandling for dit stofmisbrug fremgår af Sundhedslovens §101:

  • Du har mulighed for anonym rådgivning
  • Kommunen skal tilbyde stofmisbrugsbehandling
  • Behandlingen starter, senest 14 dage efter, at du har henvendt dig
  • Hvis kommunen tilbyder dig behandling, kan du selv vælge, hvor du ønsker behandling. Du kan dog kun vælge samme type tilbud, som din kommune har tilbudt dig.