Natur og Miljø har været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed i forhold til at bade i situationer med iltfattige forhold og dannelse af svovlbrinte. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at de ikke er bekendt med grænseværdier for indhold af svovlbrinte i badevand.
I forhold til om det er sundhedsskadeligt at bade i vand med frigivelse af svovlbrinte vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, at lugttærsklen for svovlbrinte er meget lavere end den koncentration, der skal til for at give symptomer, startende med slimhindeirritation i øjne og luftveje.
Det vurderes, at svovlbrinte fra nedbrydningsprocesser i havbund og andet organiske materiale kan give anledning til lugtgener, men næppe i koncentrationer, der giver en egentlig forgiftning.
Ved massivt iltsvind i søer, fjorde og hav kan der frigives større mængder svovlbrinte. I sådanne situationer vil det ikke føles behageligt at bade i vandet.
Hvis kommunen får henvendelser om betydelige luftgener og symptomer såsom øjen- og luftvejsirritation, vil kommunen kontakte styrelsen for konkret sundhedsfaglig rådgivning.
Kommunen har udtaget vandprøver for indhold af svovlbrinte og iltsvind d. 23. juni 2023 ved Hellerup Strand, Charlottenlund Søbad og Bellevue Strand. Vandprøverne viste ikke indhold af svovlbrinte, ligesom iltforholdende i vandet var gode, med høje iltkoncentrationer. Analyser for BOD (biologisk iltforbrug) og COD (kemisk iltforbrug) var ligeledes lave. Samlet peger analyserne i retning af lav biologisk forureningspåvirkning.
Det skal dog bemærkes, at da svovlbrinte er en flygtig gas, kan det være svært at udtage vandprøver, der viser et repræsentativt indhold af svovlbrinte i vandet.
Læs Resultatet af vandprøverne