Sådan etablerer du en byttestation
Guide til etablering af en byttestation
Hvad er en byttestation?
En byttestation er et indendørs eller udendørs område med et stativ, en reol eller lign., hvor tøj og ting gratis kan gives videre til andre.
Her er en trinvis guide med gode råd til, hvordan du bedst etablerer en byttestation.
Inddragelse
Inden du opfører en byttestation, så skal du have de rigtige personer involveret, så de kan give tilladelse, føler sig som en del af projektet og tager ejerskab.
Spørg derfor altid bestyrelsen i din boligforening, ledelsen, forældre og relevante udvalg på skolen eller i børnehaven og dine kollegaer på din arbejdsplads, hvad de tænker om at få en byttestation.
Måske kan I nedsætte en gruppe, der får ansvar for at etablere et bytteområde?
Placering
Det er vigtigt, at det stativ, den reol eller det skab, som I vælger, står et sted, hvor der er mange, der passerer forbi. Det kan fx være i en entre eller en passage.
Placeres byttestationen et afsides sted, så er der en sandsynlighed for, at den bliver glemt og ikke bliver brugt. En afsides placering kan også bevirke, at der ikke bliver holdt orden løbende.
I kan evt. afprøve forskellige placeringer, inden I vælger et fast sted. Det kan også være, at det giver mening at sætte hjul på det stativ eller den reol, som udgør byttestationen, så I kan flytte rundt på den. Det gør også rengøringen omkring stativet og reolen nemmere, når der er monteret hjul på.
Udformning
I kan lave en byttestation på mange måder. Først skal I tage stilling til de pladsmæssige forhold og hvad, der skal byttes. Fx giver det mening at bruge et tøjstativ eller gennemsigtige kasser, hvis I vil bytte tøj og en reol til bøger.
Hvis byttestationen skal stå udendørs, skal den måske forsynes med et ’regnslag’ eller have låger, der holder regnen ude.
Det giver selvfølgelig mest mening at finde brugte møbler til formålet, så byttestationen er gennemført genbrug, men det kan være nødvendigt at købe nyt, hvis byttestationen skal leve op til de fysiske rammer og lign.
Information
Fortæl om byttestationen, både mundtligt, men også skriftligt på de platforme, hvor I ved, at målgruppen får information. Fx Aula, Facebook og mail. I kan også lave flyers og plakater, der kan deles ud eller hænges op, hvor de bliver set.
Det er vigtigt at fortælle, hvordan byttestationen fungerer. Fx at man godt må tage uden at give, ligesom man godt må give uden at tage, og at ting og tøj skal være af en af kvalitet, så andre vil overtage dem. Mindre brugsspor og slid er ok, men det må helst ikke være gået i stykker.
Et andet vigtigt budskab er, at man skal rydde op efter sig selv, så byttestativet eller -reolen fremstår indbydende for den næste, der besøger den. Den praktisk brug af byttestationen kan med fordel fremgå på en plakat ved byttestationen.
Informationen skal være tilbagevendende, så det genopfriskes, at byttestationen findes og skal bruges, og så fx nytilflyttede, nye medarbejdere eller elever bliver orienteret om dens eksistens. I kan også medbringe og lancere byttestationen til et arrangement, hvor I ved, at der kommer mange potentielle brugere.
Find en ansvarlig
Afgørende for byttestationens succes er, at der er en eller flere, der løbende vil tilse og rydde op i tøj og ting. Rod kan føre til mere rod, og det kan også være nødvendigt at fjerne ting og tøj, der over en periode ikke er blevet taget, så de ikke optage plads for nyt, der kommer til.
Tøj, der er slidt og hullet, skal afleveres på genbrugsstationen eller i en beholder til tekstilaffald. Vær opmærksom på, at byttestativet ikke forveksles med et almindeligt tøjstativ til overtøj, så tøj bliver byttet, uden at det var meningen.
Det er en fordel, at den eller de personer, der passer byttestationen, er i nærheden eller på daglig eller ugentlig basis kommer forbi den.
Få hjælp
Har du brug for økonomisk hjælp eller vejledning til etablering af din byttestation, så hjælper vi dig gerne. Skriv til renovation@gentofte.dk med en beskrivelse af din idé til et bytteområde, og hvordan vi kan hjælpe dig i gang.