Gå til hoved indhold

Inspiration til boligvalg som senior

Kravene til ens bolig ændrer sig med alderen, og det er en stor livsbeslutning at flytte. Få inspiration til boligformer, der bidrager til et godt seniorliv og tager højde for fremtidige behov.

Tag stilling i god tid

Seniorlivet er ofte en lang periode, hvor behov og muligheder ændrer sig løbende. I starten er man ofte stadig i stand til at klare sig selv. Men med alderen ændrer helbredet sig, og det stiller nye krav til bl.a. indretning af bolig og nærhed til indkøb og transport. 

Det er en god ide at overveje, hvordan du vil bo i din tredje alder, i god tid - før en ændring spænder ben for dine muligheder. Find en boligform, der passer til dig og samtidig er fremtidssikret.

Nyttige overvejelser

  • Start i god tid, ved fx at tænke 10-20 år frem
  • Læs forskelligt materiale med råd og eksempler på at blive boende og flytte
  • Besøg forskellige former for nye måder at bo på, som kan give inspiration
  • Benyt digitale værktøjer, som kan guide dig til at træffe beslutninger
  • Optag lån til fx ombygning inden pensionsalderen
  • Overvej hvilke fællesskaber du indgår i, og hvilken betydning de har for dig. 

Vi har opstillet fire scenarier, som har fokus på enten at flytte eller blive boende, og på forskellige typer af forpligtende fællesskab, som kan fremme både livskvalitet og sundhed, og udsætter behovet for en ældre- eller plejebolig. Er du mest interesseret i forpligtende fællesskaber, eller i mere uforpligtende? Måske kan du hente inspiration til dine overvejelser om, hvordan du ønsker at bo i fremtiden?

Kommunen må ikke bygge boliger for seniorer, men kan understøtte, at der skabes bedre mulighed for nye boligformer for seniorer. Denne guide er et af tiltagene.

Nederst på siden finder du svar på hyppige spørgsmål.

Fire scenarier til inspiration

De fire scenarier illustreret

 

Mere information om boligformer til seniorer