Gå til hoved indhold

Antallet af indbrud i Gentofte er halveret

På blot fem år er der sket tæt på en halvering af antallet af indbrud i Gentofte Kommune. Kommunal indsats og engagementet fra lokale har båret frugt.

Indbrudstyvenes paradis. Sådan har fortællingen lydt, men den skal nu skrives om. På fem år er antallet af indbrud i Gentofte Kommune halveret fra 655 i 2018 til 353 i 2023. Det betyder også, at Gentofte Kommune, efter mange år i toppen af listen, har forladt den kedelige top tre over kommuner med flest indbrud.

De mange indbrud var også årsagen til, at kommunalbestyrelsen i 2018 nedsatte opgaveudvalget ’Tryghed for borgerne’, som havde til opgave at komme med konkrete forslag til at bekæmpe indbrud og tyverier. Det førte til flere tiltag. Blandt andet bedre information til borgerne om forebyggelse af indbrud og tyveri og en indsats for at få flere til at melde sig som nabohjælpere via Nabohjælp-appen.

Det har hjulpet, lyder de fra Gitte Larsen Dalskov, der har en baggrund i politiet og i 2020 blev ansat til at stå i spidsen for ’Gentofte – fri for tyveri’. Hun har siden forsøgt at nå ud til så mange borgere som muligt, blandt andet i hendes rullende kontor, som er en bil med logo på. Nogle dage om ugen står hun også på Charlottenlund Station, hvor ’Gentofte fri for tyveri’ har et lille lokale på perronen. Derudover får hun hjælp fra 240 lokale tryghedsambassadører.

"Borgerne er så utroligt gode til at engagere sig. Der er virkelig mange foreninger, fællesskaber og ildsjæle. Tryghedsambassadørerne fungerer som min forlængede arm ud i lokalområderne og ringer og spørger, om jeg ikke kan komme ud. Så kører jeg ud med kaffe og the og forskellige materialer og kigger på lokalområdet med tyvens øjne," fortæller Gitte Larsen Dalskov.

For borgerne er der flere ting at gøre, hvis man vil mindske risikoen for indbrud.

Undersøgelser viser, at det, der virker allerbedst, er sensorstyret lys, der tænder, hvis nogen kommer tæt på boligen. Det skal se ud som om, der er nogen hjemme, for tyven har ikke lyst til at møde nogen eller blive set. Hvis de føler sig overvåget eller opdaget, går de væk. Derfor kan Nabohjælp også være med til at forhindre indbrud. Det nytter at passe på hinandens boliger og advare hinanden, hvis man ser noget mistænkeligt.”

Men adfærdsændringer tager tid, og Gitte Larsen Dalskov er sikker på, at antallet af indbrud kan komme endnu længere ned.

”Man har ændret lidt opfattelse af, om det nytter. Det nytter faktisk at gøre noget. Og det behøver ikke at være så omstændigt. Man kan jo starte i det små med et tænd og sluk ur,” siger hun.

Læs mere om, hvordan du holder tyven væk på frifortyveri.gentofte.dk

Få løbende tips til at holde tyven væk Gitte Dalskov/Gentofte - fri for tyveri | Facebook