Klimakrisen er et globalt problem, der i høj grad både bliver skabt og løst lokalt. Men hvor trykker skoen især i Gentofte, hvad gør vi ved det, og hvad er planen frem mod 2050? Det handler vores nye podcast ‘Klimakrisen set fra Gentofte’ om.
Her kan du blive klogere på, hvorfor elektronikken hober sig op på Gentofte Genbrugsstation. Du kan også blive klogere på, hvad børnehaver og idrætsforeninger kan gøre for klimaet, og hvad det betyder, at vand er den største klimarisiko i Gentofte. Vi undersøger også, hvor langt vi er med fjernvarmen, og hvordan vi når i mål med den grønne omstilling på transportområdet, når der kommer stadigt flere biler på vejene.
Podcasten er produceret af Gentofte Kommune og LYDPOL og er tilgængelig i de apps, hvor du plejer at lytte til podcasts. Du kan også finde links til Podcasten - samlet eller som enkeltafsnit - nedenfor.
Hør hele Podcasten på Apple Podcasts
1:5 Tonsvis af ting
Forbrug af ting, mad og flyrejser udgør omkring halvdelen af det klimaaftryk, vi hver især sætter, og mængden af affald stiger og stiger. Hvad finder vi i containerne på Gentofte Genbrugsstation? Og hvad gør vi for at skabe en fremtid med mindre affald og mere genbrug?
Med Claus Wendelboe fra Gentofte Genbrugsstation og Søren Freil fra Affald og Genbrug i Gentofte Kommune.
Hør afsnit 1 "Tonsvis af ting" (Spotify)
Hør afsnit 1 "Tonsvis af ting" (Apple Podcasts)
Se transskription af afsnit 1
2:5 Bæredygtighed i børnehøjde og på boldbanen
Det skal være en naturlig og meningsfuld del af vores hverdag og fritidsliv at handle klimaansvarligt. Så hvordan kan vi tage ansvar for klimaet med vores adfærd og kultur i de fællesskaber, vi er en del af? Hvorfor spiller både børnehaver og idrætsforeninger en vigtig rolle i den grønne omstilling, og hvad kan de konkret gøre?
Med Lasse Lyck fra Danmarks Idrætsforbund og børnehaveleder Birgitta Wandborg fra Børn og Miljø i Gentofte Kommune.
Hør afsnit 2 “Bæredygtighed i børnehøjde og på boldbanen” (Spotify)
Hør afsnit 2 ”Bæredygtighed i børnehøjden og på boldbanen” (Apple Podcasts)
Se transskription af afsnit 2
3:5 Vand fra oven, fra neden og fra siden
Vand er den største klimarisiko i Gentofte i dag. Der falder mere regn, det kommer mere pludseligt, og meget af Gentofte er bygget på gamle vådområder. Hvad gør vi for at undgå oversvømmelser og vand i kælderen i fremtiden? Og hvad har klimatilpasning og biodiversitet med hinanden at gøre?
Med Arne Kristensen fra vandselskabet Novafos og Liselotte Ludvigsen fra Natur og Miljø i Gentofte Kommune.
Hør afsnit 3 ”Vand fra oven, fra neden og fra siden” (Spotify)
Hør afsnit 3 ”Vand fra oven fra neden og fra siden” (Apple Podcasts)
Se transskription af afsnit 3
4:5 Hold varmen
70% af varmebehovet i Gentofte er allerede nu dækket af fjernvarme, og der er fuld gang i udbygningen af fjernvarmenettet frem mod 2027. Men hvordan bliver man tilsluttet fjernvarmen, og hvor grøn er den egentlig? Hvordan energioptimerer du bedst din bolig? Hvad er den gennemsnitlige levealder for et køkken i Danmark, og hvad skal du gøre for at bo bæredygtigt?
Med Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i videncenteret Bolius, og Maria Britt fra Gentofte Fjernvarme.
Hør afsnit 4 ”Hold varmen” (Spotify)
Hør afsnit 4 ”Hold varmen” (Apple Podcasts)
Se transskription af afsnit 4
5:5 Strøm til bilen
26% af CO2-udledningen i Gentofte kommer fra transportsektoren - især fra personbiler. I Gentofte har vi sat et mål om, at mindst 40% af de private biler skal køre på el i 2030. Men hvorfor er elbiler så vigtige i den grønne omstilling? Hvor grønne er de overhovedet? Hvilke overvejelser skal man gøre sig, før man køber en elbil? Og hvad siger dem, der allerede har skiftet benzinbilen ud?
Med Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet.
Hør afsnit 5 ”Strøm til bilen” (Spotify)
Hør afsnit 5 ”Strøm til bilen” (Apple Podcasts)