- Kontanthjælpsloftet afskaffes og erstattes af en indkomsttrappe, så der fortsat er en økonomisk gevinst ved at arbejde.
- Børn får målrettet hjælp til at deltage i fritidsaktiviteter
Nye regler for kontanthjælp i 2025
Værd at vide
Få overblik over de nye regler
Opholdskrav
For at kunne modtage kontanthjælp med grundsats eller forhøjet sats, skal du have haft ophold i Riget (Danmark, Grønland eller Færøerne) i 9 ud af de seneste 10 år. Opholdskravet gælder alle borgere, der indrejst efter 2. april 1968.
Opfylder du ikke opholdskravet? Så kan du modtage kontanthjælp med mindstesats.
Hvordan optælles opholdskrav?
Når din opholdstid skal beregnes, så medregner kommunen de perioder, hvor du har haft folkeregisteradresse her i Riget (Danmark, Færøerne og Grønland), medmindre særlige grunde fører til et andet resultat, fx hvis du ikke har frameldt dig en adresse, du ikke bor på længere.
Ophold i udlandet i perioder på sammenlagt højst 2 måneder pr. kalenderår (fra 1. januar til 31. december) i forbindelse med ferie, studierejser, tjeneste- og forretningsrejser mv. ligestilles med ophold i riget. Det er dog et krav, at du har beholdt din bopæl i Danmark, Færøerne eller Grønland.
Hvis du har været på militær mission for den danske stat under instruktion af forsvaret, regnes den periode også som ophold her i riget. Det samme gælder ophold i udlandet, hvor du af den danske stat er stillet til rådighed for militær mission under instruktion af udenlandsk eller international myndighed.
Beskæftigelseskrav
Ud over kravet om ophold i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år, så er der også krav om beskæftigelse svarende til 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år som betingelse for, at du har ret til kontanthjælp med grundsats eller forhøjet sats..
For at opfylde beskæftigelseskravet, skal du have haft beskæftigelse, som sammenlagt svarer til almindelig fuldtidsbeskæftigelse i 2 år og 6 måneder. Det svarer til 4.810 timer, inden for de seneste 10 år.
Du er som udgangspunkt omfattet af beskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneders beskæftigelse inden for de seneste 10 år for at opnå ret til kontanthjælp med grundsats eller forhøjet sats, hvis:
- Du som udlænding er blevet folkeregistreret på baggrund af indrejse fra udlandet med virkning fra den 1. januar 2008 eller senere, og ikke tidligere har været folkeregistreret her i Riget (Danmark, Færøerne eller Grønland)
- Du som udlænding eller dansk statsborger har haft et udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder og (gen)indrejser til riget den 1. januar 2008 eller senere – og har haft folkeregisteradresse her i riget med virkning før 1. januar 2008 – og (gen)ansøger om uddannelses- eller kontanthjælp den 1. januar 2019 eller senere.
Du får grundsats, hvis du er mellem 18-29 år og opfylder opholdsholdskravet. Er du indrejst i Riget (Danmark, Grønland eller Færøerne), efter den 2. april 1968, eller har du været udrejst i mere end 12 måneder sammenlagt inden for de seneste 10 år? Så skal du også opfylde beskæftigelseskravet.
Er du mellem 25-29 år og har ret til grundsats, kan du modtage forhøjet sats, hvis du også opfylder beskæftigelseskravet.
Du får forhøjet sats, hvis du er fyldt 30 år og opfylder opholds- og beskæftigelseskravet.
Du får en sats som hjemmeboende, hvis du er mellem 18-29 år og bor hos én eller begge dine forældre.
Du får mindstesats, hvis du ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet.
Satser | Beløb |
Grundsats | 7.205 kr. |
Forhøjet sats | 12.498 kr. |
Hjemmeboende sats | 2.925 kr. |
Mindstesats | 6.789 kr. |
Tillæg
Du vil sammen med din kontanthjælpssats kunne få et eller flere tillæg, hvis du er omfattet af reglerne. Se satserne for 2025:
Børnetillæg
Du kan få børnetillæg, hvis du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn. Det er ikke et krav, at dine børn har bopæl på din adresse, men det er et krav at de opholder sig i Riget (Danmark, Grønland eller Færøerne).
Hvis du er EU/EØS-borger og er berettiget til børnetillæg efter EU-retten, eller hvis du er omfattet af bilaterale overenskomster, er du undtaget for reglen om, at dine børn skal opholde sig i Riget.
Tillæg til enlige forsørgere
Du kan få tillæg som enlig forsørger, hvis du har ret til mindstesats eller grundsats, og du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn, som har bopæl på din adresse.
Hvis dit barn er anbragt, kan du også have ret til tillæg som enlig forsørger.
Tillæg til enlige uden forsørgelsespligt
Du kan få tillæg som enlig, hvis du har ret til grundsats eller forhøjet sats, og ikke har forsørgelsespligt.
Særligt ungetillæg
Du kan få særligt ungetillæg, hvis du:
- Er under 30 år
- Jobcenteret har vurderet dig aktivitetsparat
- Modtager kontanthjælp på grundsats eller
- Modtager kontanthjælp som hjemmeboende
Hvor meget du kan få i særligt ungetillæg, afhænger af din alder og om du har forsørgelsespligt.
Satser | Beløb |
Børnetillæg | 2.784 kr. |
Tillæg til enlige forsørgere | 1.638 kr. |
Tillæg til enlige ikke-forsørgere | 1.092 kr. |
Særligt ungetillæg (18-24 år) til ikke-forsørgere | 1.036 kr. |
Særligt ungetillæg (25-29 år) til ikke-forsørgere | 2.590 kr. |
Særligt ungetillæg (under 30 år) forsørgere | 2.590 kr. |
Midlertidigt tilpasningstillæg
Du kan få midlertidigt tilpasningstillæg i perioden fra den 1. juli 2025 og i op til to år hvis du:
- Er under 30 år
- I juni 2025 modtager uddannelseshjælp med aktivitetstillæg, kontanthjælp eller uddannelseshjælp med sats grundet psykisk lidelse
- I juli 2025 vil modtage kontanthjælp på grundsats eller du modtager kontanthjælp som hjemmeboende
- På baggrund af overgangen til din nye kontanthjælpssats den 1. juli 2025, har en indtægtsnedgang på minimum 2.000 kr.
Vær opmærksom på, at hvis din nedgang i ydelsen fra juni til juli 2025 skyldes ændring i din civilstand, samlivsstatus, forsørgerstatus eller visitationskategori, så vil du ikke være berettiget til midlertidigt tilpasningstillæg.
Har du først modtaget midlertidigt tilpasningstillæg i juli måned 2025, og senere stopper på kontanthjælp?
Så kan du også modtage det midlertidige tilpasningstillæg, hvis du igen, inden 30. juni 2027, ansøger om kontanthjælp. Dette gælder dog kun hvis du i øvrigt opfylder betingelserne for det midlertidige tilpasningstillæg.
Du kan få fritidstillæg, hvis du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn som har bopæl på din adresse. Du kan højest få udbetalt fritidstillæg til 3 børn.
Fritidstillægget skal hjælpe med udgifter til at deltage i fritidsaktiviteter, kulturtilbud, sociale skole- og institutionsarrangementer eller udstyr til uddannelse.
Fritidstillægget er skattefrit og udgør 466 kr. pr. måned pr. barn i 2025. Hvis du har ret til tillæg som enlig forsørger, bliver fritidstillægget reduceret til en fjerdedel. I 2025 svarer det til 116,5 kr. pr. måned pr. barn.
Fritidstillægget udbetales efter, at du har været på kontanthjælp i 3 måneder.
Dokumentation
Du skal dokumentere at minimum en tredjedel af det udbetalte beløb, er brugt til enten fritidsaktiviteter, kulturtilbud, sociale skole- og institutionsarrangementer eller udstyr til uddannelse.
Du skal sende dokumentationen hver 3. måned, og første gang du skal sende dokumentation er efter, at du har fået udbetalt fritidstillægget i 3 måneder.
Hvis du ikke sender dokumentation, vil udbetaling af fritidstillæg stoppe.
Du kan få udbetalt fritidstillæg igen, hvis du sender dokumentation. Udbetalingen vil ske fra den efterfølgende måned, efter du har sendt dokumentationen til din kommune.
Du er omfattet af et boligstøtteloft hvis du er gift eller samlevende, og modtager forhøjet sats. Når du er omfattet af boligstøtteloftet, så kan du højest modtage 363 kr. i boligstøtte pr. måned.
Boligstøtteloftet har kun virkning for hele kalendermåneder med kontanthjælp. Det betyder, at hvis du ændrer status fra gift eller samlevende til enlig midt i en måned, for hele den kalendermåned ikke vil være omfattet af boligstøtteloftet.
Omvendt gælder det, at hvis du ændrer status fra enlig til gift eller samlevende, eller hvis du er gift eller samlevende og bliver modtager af forhøjet sats midt i en måned, først vil være omfattet af boligstøtteloftet den første hele kalendermåned som gift eller samlevende på forhøjet sats.
Hvis du i dag er omfattet af kontanthjælpsloftet eller af andre årsager ikke har søgt boligstøtte, kan du være berettiget til at modtage boligstøtte efter den 1. juli 2025. For at få boligstøtte fra den 1. juli 2025, skal du søge senest den 30. juni 2025.
Boligstøtte udbetales af Udbetaling Danmark(UDK) og du skal kontakte Udbetaling Danmark, hvis du har spørgsmål til boligstøtte.
Du har ret til at få dækket egenbetalingen ved køb af tilskudsberettiget medicin, når du har fået udbetalt kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder. Det betyder, at alle borgere, der har modtaget kontanthjælp i et år eller mere, har ret til gratis medicin.
En måned, hvor du kun delvist har modtaget kontanthjælp, herunder supplerende kontanthjælp, vil indgå i opgørelsen af de 12 måneder med kontanthjælp som en hel måned.
Hvis du i en måned har modtaget en udbetaling på 0 kr. fx fordi hjælpen er blevet nedsat på grund af din ægtefælles indtægter, tæller måneden ikke med i opgørelsen af de 12 måneder. Det er ikke en betingelse, at de 12 måneder ligger i forlængelse af hinanden. Selvom du i en måned ikke har fået udbetalt hjælp, kan du derfor godt fortsat være berettiget til medicintilskuddet.
Medicintilskud til din ægtefælle
Hvis din ægtefælle har ret til kontanthjælp afledt af din sociale begivenhed, vil din ægtefælle have ret til egenbetalingen ved køb af tilskudsberettiget medicin.
Dette gælder dog kun hvis din ægtefællen selv har modtaget kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder. Det er dermed ikke nok, at din ægtefælle har en afledt ret til kontanthjælp. Der skal også reelt være udbetalt kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder.
Medicintilskud til dine børn
Retten til egenbetaling ved køb af tilskudsberettiget medicin gælder også for børn, som bor hos dig, der modtager kontanthjælp.
For børn under 18 år, som bor hos en forælder, der modtager kontanthjælp, vil retten gælde fra den første dag, hvor forælderen har ret til kontanthjælp.
Hvornår får jeg tilskuddet?
Du skal ikke selv lægge ud for medicinen, da tilskuddet vil blive ydet direkte på apoteket via Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudsregister (CTR).
Du skal være opmærksom på, at hvis det billigste lægemiddel ikke er på lager på det enkelte apotek, må du afvente eller hente medicinen på et andet apotek, da tilskuddet kun dækker det billigste præparat.
Apoteket afregner tilskuddet direkte med din kommune.
Der vil automatisk blive givet besked fra kommunen til Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudsregister, hvis du er omfattet af muligheden for at få dækket egenbetalingen ved køb af tilskudsberettiget medicin. Det betyder, at du bare skal henvende dig på dit ønskede apotek.
Indtægtsfradrag når du modtager forhøjet sats
Hvis du modtager forhøjet sats, vil du have et fribeløb på 2.500 kr. Det betyder, du kan tjene 2.600 kr. om måneden uden, at der sker fradrag i din kontanthjælp. Herudover er der et procentfradrag på 35 pct. af arbejdsindtægten efter fribeløbet som ikke skal modregnes.
Tjener du mere end 2.600 kr., så vil 65 pct. af dine arbejdsindtægter efter fribeløbet blive fratrukket i din kontanthjælp.
Overstiger din kontanthjælp fratrukkede procentfradraget og sammenlagt med din arbejdsindtægt et indkomstloft på 21.092 kr., så bliver de overskydende arbejdsindtægter krone-for-krone fradraget i din kontanthjælp.
Indtægtsfradrag når du modtager mindstesats eller grundsats
Hvis du modtager mindstesats eller grundsats, vil du have et fribeløb på 5.200 kr. Det betyder, at du kan tjene 5.200 kr. om måneden, uden der sker fradrag i din kontanthjælp. Herudover er der et procentfradrag på 35 pct. af arbejdsindtægten efter fribeløbet som ikke skal modregnes.
Tjener du mere end 5.200 kr., så vil 65 pct. af dine arbejdsindtægter efter fribeløbet blive trukket fra i din kontanthjælp.
Overstiger din samlet kontanthjælp fratrukket procentfradraget og sammenlagt med din arbejdsindtægt et indkomstloft på 17.928 kr., så fradrages de overskydende arbejdsindtægter krone-for-krone i din kontanthjælp.
Indtægtsfradrag når du modtager hjemmeboende sats
Hvis du modtager kontanthjælp med sats som hjemmeboende, har du ikke et fribeløb. Der er et fradrag på 35 pct. af arbejdsindtægten, som ikke skal modregnes.
Det betyder, at 65 pct. af din arbejdsindtægt bliver trukket fra din kontanthjælp.
Sådan bliver arbejdsindtægter opgjort
Den del af din arbejdsindtægt som skal fradrages i kontanthjælpen udgør din bruttoløn fratrukket ATP, arbejdsmarkedsbidrag, henlagte feriepenge og kollektive pensioner i arbejdsindtægterne.
Særligt, hvis du er på STU-forløb
Hvis du deltager i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse(STU), så vil der først blive modregnet arbejdsindtægter i din kontanthjælp, når du har tjent 29.738 kr. pr. år.