Et nyt samlet og læringsorienteret ældretilsyn skal erstatte de nuværende kommunale og statslige tilsyn. Gentofte, Hjørring og Silkeborg kommuner er udpeget til at huse de tre nye tilsynsenheder.
Når landets plejehjem og hjemmepleje fremover får besøg af ældretilsynet, er det ikke længere fra staten eller fra egen kommune. I stedet er Gentofte, Hjørring og Silkeborg kommuner udpeget til at huse tre nye tilsynsenheder, der fra juli skal udgøre det nye, samlede ældretilsyn.
Det nye ældretilsyn er en del af regeringens ældrereform og ud over en ny organisering, er der også lagt op til både færre besøg og en ny tilgang. Fremover skal der derfor være mindre fokus på kontrol og mere fokus på læring. Samtidig skal de nye tilsyn fokusere på de steder, hvor der er risiko for udfordringer med kvaliteten.
”Det er meget positivt, at der med det nye ældretilsyn kommer ekstra fokus på at udvikle og løfte kvaliteten på ældreområdet. Det er en opgave, vi i Gentofte gerne påtager os for fællesskabet. Jeg håber, det tværkommunale tilsyn kan være med til at sprede viden og erfaringer på tværs af kommunerne, og at en styrket rådgivning, læring og dialog vil løfte hele dette vigtige område,” siger Michael Fenger, borgmester i Gentofte Kommune.
Når der fremadrettet bliver skåret ned på antallet af besøg, betyder det, at plejehjem og hjemmeplejen som udgangspunkt får ét fysisk tilsynsbesøg minimum hvert femte år. Derudover kan ældretilsynet også reagere på konkrete bekymringer. Det kan for eksempel være på baggrund af en henvendelse til den nye ældrelinje, som etableres samtidig med det nye ældretilsyn. Her kan beboere, medarbejdere, ledere og pårørende henvende sig, hvis de er bekymrede for forholdene på et plejehjem eller i hjemmeplejen.
For at sikre uvildighed er det Silkeborg Kommune, der skal føre tilsyn med Gentofte Kommune.
Stor opgave
Ældretilsyn skal være klar til drift 1. juli 2025, og det betyder, at arbejdet med at opbygge en organisation lige nu er i fuld gang. Det er forventningen, at der i Gentofte Kommune skal ansættes mellem 12 og 15 medarbejdere til opgaven.
Ældretilsynet skal være udgiftsneutralt for de kommuner, der er udpeget til opgaven. Det har da også været et krav fra en enig kommunalbestyrelse i Gentofte, at det ikke må koste skattekroner for borgerne i kommunen.