Gå til hoved indhold

Christoffer Harlang er Gentoftekunstneren 2025

Gentofte Kommune udnævner arkitekt Christoffer Harlang til Gentoftekunstneren 2025. Udnævnelsen anerkender hans markante bidrag til dansk arkitektur og design, der strækker sig over flere årtier. Harlang skaber værker, der både ærer traditionen og bringer nye perspektiver til det moderne byggelandskab

Christoffer Harlang blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1983, og efter en periode på Henning Larsens Tegnestue tog han sin uddannelse videre med studier på Architectural Association i London og Accademia di Danimarca i Rom. Han blev senere ph.d. i arkitektur med en afhandling om nordisk modernisme og har siden 1992 været leder af sin egen tegnestue, Christoffer Harlang Architects.

Harlang har modtaget flere priser for sit arbejde, herunder første-, anden- og tredjepræmier i både danske og internationale arkitektkonkurrencer. Hans værker omfatter blandt andet Hammershus Besøgscenter på Bornholm fra 2018 og Hotel Otillia på Carlsberg fra 2020, begge tegnet sammen med Arkitema. Blandt hans design har vi set spisebestikserien Harlang og dørgrebet Clavis. 
 
Christoffer Harlang har blandt andet, sammen med Signe Stephensen, skabt det sociale samlingspunkt Halgodt i Skovshoved Havn. Stedet reflekterer hans vision om at skabe arkitektur, der både respekterer omgivelserne og de mennesker, der bruger det.
 
Som professor ved Kunstakademiets Arkitektskole har Harlang været en markant stemme i udviklingen af dansk arkitektur og har gennem sit arbejde som rådgiver for både private og offentlige institutioner været med til at forme fremtidens byggeri.

Respekt for historien, stedet og mennesket

Christoffer Harlang understreger, at hans arbejde altid tager udgangspunkt i en respekt for historien, stedet og mennesket. Om udnævnelsen til Gentoftekunstner siger han:
 
"Det er rigtigt dejligt at blive anerkendt af sit lokale bagland. Når man arbejder som arkitekt, så er man jo altid stolt, hvis man er så heldig at få fagfællers anerkendelse. Men i virkeligheden sætter jeg mere pris på at få anerkendelse fra almindelige mennesker, der har haft glæde ved det, jeg laver. Rigtig mange har reageret positivt på Signe Stephensen og mit arbejde med Halgodt. Og det er en stor tilfredsstillelse at opleve." 

Harlangs arbejde rummer et stærkt fokus på bæredygtighed og funktionalitet. Til Gentofte Kommunes officielle gave gennem året har Christoffer Harlang valgt at lave et tæppe i uld og kashmir, der både rummer en særlig æstetik og udfylder et praktisk formål: 

"Tæppet handler både omsorg og hygge, men også om, at det er bedre at tage et dejligt tæppe omkring sig end automatisk bare at skrue op for varmen nu, hvor vi skal passe på, hvor meget energi, vi bruger."

Christoffer Harlang trækker inspiration fra Gentofte og kommunens arkitekturtradition, og han fremhæver blandt andet Arne Jacobsens smukke bygninger, som har haft stor indflydelse på hans eget arbejde: 

"Arne Jacobsen har lavet så mange smukke bygninger i kommunen, blandt andre HIK tennisklub på Hartmansvej, hvor han har lagt et smukt gulv i terrazzo i forhallen. Jeg har taget Arne Jacobsens motiv med de hvide bolde mod det rødbrune grus med mig i designet af tæpperne."

Aktuelt arbejder Harlang på en række pavilloner til Dyrehaven. Naturstyrelsen er bygherre og pavillonerne, som er inspireret af Dyrehavens foderhuse, skal formidle Parforcelandskabet, som er udnævnt til UNESCO Verdenskulturarv. 

Arkitekt i særklasse

Det er kommunalbestyrelsen, der har udnævnt Christoffer Harlang til Gentoftekunstneren 2025. 

Borgmester Michael Fenger siger: 

"Christoffer Harlangs omfattende virke som arkitekt er i særklasse og jeg glæder mig over, at han også har sat lokalt aftryk i Gentofte med bygningen til Halgodt, som samler borgerne i Skovshoved Havn. Som professor bidrager han til fremtidens arkitektur og til en mere bæredygtig fremtid. Derfor er det helt naturligt at anerkende hans arbejde med udnævnelsen til Gentoftekunstneren 2025."

Udnævnelsen markeres ved en reception for inviterede på Gentofte Rådhus den 29. januar. 

Om Gentoftekunstneren

Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal værker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på kommunens lykønskningskort og julekort for året.
 
Både billedkunstnere, kunsthåndværkere, designere og arkitekter kan udnævnes, når der er tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.