Gå til hoved indhold

Hvordan har du det?

Danskernes sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for bedre forebyggelse og andre indsatser dér, hvor behovet er størst.

Dit bidrag er vigtigt, så tjek i din E-boks, om du er en af de knap 5000 Gentofteborgere, der er tilfældigt udvalgt til at være med i undersøgelsen ”Hvordan har du det?”.

Det er en af Danmarks største undersøgelser om sundhed, trivsel og sygdom, og den sætter fokus på alt fra rygevaner og fysisk aktivitet til sygdomme og mental trivsel. Fra 4. februar og de kommende uger får mere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere over 16 år – heriblandt 4900 Gentofteborgere – en invitation i deres E-boks til at deltage.

Indsigterne fra svarene skal hjælpe med at målrette forebyggende indsatser til de borgere, der har størst behov. For at få de mest brugbare resultater er det vigtigt, at så mange som muligt svarer.

Det er femte gang siden 2010, at undersøgelsen bliver gennemført i et samarbejde mellem landets fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.

Sundhedsprofilen er med til at sætte fokus på områder, hvor der kan være problemer med sundheden. Den seneste undersøgelse fra 2021 viste for eksempel en markant stigning i antallet af unge med dårlig mental sundhed samt, at rygning og alkohol fortsat udgør en stor udfordring i denne aldersgruppe. Resultaterne har været afgørende for udviklingen af forebyggelsesinitiativer og har skabt øget fokus på unges trivsel – hvad der påvirker den negativt, og hvad der kan gøres for at forbedre den.

Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i marts 2026. På hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, kan man se resultaterne fra tidligere undersøgelser.

Om undersøgelsen

  • Tjek, om du er med: Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” sendes til 300.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år. Det kan findes i din digitale postkasse (e-Boks) eller som brev, hvis du ikke har digital post. Spørgeskemaet sendes enten fra Region Hovedstaden eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
  • Frivillig deltagelse: Det er frivilligt, om du vil deltage, men din besvarelse er vigtig og bidrager til at skabe et billede af danskernes sundhed og trivsel.
  • Mulighed for præmier: Alle, der besvarer spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række præmier.
  • Flere afsendere: Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter en aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet.