Kulturhuset Byens Hus i Gentofte kan nu realisere sit ambitiøse projekt om at transformere den tidligere skolebygning på Hellerupvej 24 til et visionært kulturbyggeri. Det sker takket være en støtte på i alt 16,2 mio. kr. fra Nordea-fonden, den filantropiske forening Realdania samt Lokale og Anlægsfonden der nu er med til at skabe mulighed for nye deltagelsesformer, flere kunstneriske oplevelser, grønne mødesteder og møder på tværs.
Kulturhuset Byens Hus, der drives i tæt samarbejde mellem Gentofte Kommune og aktive frivillige foreninger og ildsjæle, kan nu endelig påbegynde det ambitiøse transformationsprojekt; ”Fra skole til levende kulturhus”. Sammen med bl.a. Jesper Kusk Arkitekter og Thing-Brandt Landskab har Kulturhuset Byens Hus arbejdet på projektet gennem længere tid, og nu er der sikret fuld finansiering med støtte på hhv. 7,2 mio. kr. fra Nordea-fonden og 4,5 mio. kr. fra både Realdania og Lokale og Anlægsfonden hver især.
Visionen er at omdanne den tidligere skolebygning til et mere moderne, tilgængeligt og visionært kulturbyggeri med plads til nye deltagelsesformer og møder på tværs. Og samtidig vække de gamle asfalterede skolegårde til live med nye grønne mødesteder og plads til biodiversitet, åndehuller, leg og bevægelse. Udeområdet skal desuden skabes sammen med billedkunstner Marianne Jørgensen, der med støtte fra Statens Kunstfond vil tilføre et kunstnerisk og kreativt islæt til den grønne oase med et større landart-værk af gule tegl.
Projektet realiseres og skabes i tæt samarbejde mellem ildsjæle og med det overordnede formål at skabe flere møder og forene flere mennesker på tværs af alder, interesser og livsfaser. Det er lige i Byens Hus’ ånd: ”Jeg glæder mig over, at vi med den generøse støtte kan få transformeret en bygning, der er bygget til ét formål, til noget helt andet og tidssvarende – og til glæde og gavn for rigtig mange.” udtaler borgmester i Gentofte Michael Fenger.
Nye mødesteder for fællesskab og deltagelse
Transformationen af de fysiske rammer er med til at åbne op for nye muligheder for fællesskaber og deltagelse, og det er særligt projektets mål om at stimulere lysten til at deltage og engagere sig – både gennem inspirerende fysiske rammer og målrettede aktiviteter at Nordea Fonden er gået med i projektet:
”Byens Hus er et levende hus med et stort potentiale. Vi håber, at vores støtte kan bidrage positivt til, at endnu flere stærke fællesskaber kan vokse frem på tværs af husets 135 foreninger og 160.000 årlige brugere. Når huset bliver transformeret og opgraderet, vil det ske med et bæredygtigt fokus, hvor tilgængeligheden også er i fokus – både inde og ude – så flere borgere kan blive en del af fællesskabet. Samtidig vil flere unge blive inviteret inden for i de nye rammer, bl.a. i form af den nye årlige festival, hvor unge får mulighed for at udfolde sig kreativt, ” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.
Byens Hus modtager 7,2. mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden, der – udover at bidrage til transformationen af rammerne for engagerede fællesskaber – også bidrager med støtte til en ny kreafestival for unge og et nyt madværksted, hvor maden kan danne rammen om fællesskaber og møder på tværs af generationer fx gennem fællesspisninger og madfællesskaber.
Genanvendelige lokale fyrtårne
Transformationen af den gamle skolebygning til et moderne kulturhus bringer kulturhusets princip om at genbruge og transformere fremfor at købe og bygge nyt op i en stor skala. Ved hjælp af nøje tilpassede ændringer og genbrugsmaterialer skabes et tidssvarende og inspirerende mødested, der favner en bred brugerskare.
Alle tre bidragsydere fremhæver i deres støttetilsagn projektets cirkulære tilgang som et forbilledligt eksempel på, hvordan en velkendt bygning kan få nyt liv og samtidig bevare sin historie: "Projektet forener arkitektonisk nytænkning og genbrug på forbilledlig vis – og skaber kreative rammer, der inviterer mange forskellige brugere til at bruge deres nye mødested," siger Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden.
På den måde har Byens Hus potentiale til at blive et lokalt fyrtårn for engagement, frivillighed og inkluderende fællesskaber – på linje med kulturhuse som Maltfabrikken i Ebeltoft, Kulturværftet i Helsingør og Slagteriet i Holstebro, der også har forvandlet lokalt kendte bygninger og samlingspunkter til engagerede mødesteder.
Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania siger: ”Byens Hus skal være et eksempel på, hvordan man ved at omdanne en eksisterende bygning og give den nogle nye funktioner kan være med til at understøtte fællesskaber for alle. Dermed er Byens Hus et også et eksempel på, hvordan man kan bruge kultur som aktivt middel til at styrke trivslen – især blandt børn og unge.”
…
Byens Hus forventer at begynde transformationen i løbet af 2025, og regner med snart at inddrage interesserede i skabelsen af det kommende kunstneriske signaturværk; GUL af kunstneren Marianne Jørgensen, der i udeområdet foran kulturhuset skal pryde og invitere ind.