Camilla Krarup Ingwersen er kvinden bag den nye terapihave, som Gentofte har fået i år på Mariebjerg Kirkegård. Nu har hun og hendes samarbejdspartnere i mange dele af kommunen vundet Gentofte Kommunes interne klimakollegapris 2024.
Klima og bæredygtighed er ved at blive en helt almindelig del af arbejdet for alle, der er ansat i Gentofte Kommune. For det er helt nødvendigt med en fælles indsats og engagement for at gøre en forskel for klimaet i Gentofte.
Derfor har Gentofte Kommune netop – for anden gang – uddelt en pris til årets bedste klimakollega; en, der har gjort noget særligt for klima og bæredygtighed i sit arbejde.
Alle medarbejdere i kommunen har kunnet indstille kollegaer, og så har alle efterfølgende kunnet stemme på deres favoritter. Det er der flere end 500 kollegaer, der har gjort.
Der var 14 meget forskellige kandidater at vælge i mellem, som viser, at klimaindsatsen i vores kommune er både omfattende og mangfoldig.
Der er medarbejdere, der har fundet nye innovative måder at minimere affald, spare ressourcer og genbruge på. Medarbejdere, der har lagt et kæmpe arbejde i at lære børn og unge, at deres stemme og handlinger har betydning i klimakrisen, og at de kan gøre en konkret forskel. Og medarbejdere, der hjælper både kollegaer og borgere med at se nye klimavenlige veje. Og nogle, der hver dag kæmper for at styrke borgernes samhørighed med naturen.
I sidste ende var det dog Camilla Krarup Ingwersen og teamet bag naturterapihaven på Mariebjerg Kirkegård, som løb med sejren.
Naturterapi styrker helbred og klima
Camilla Krarup Ingwersen kom udefra til kommunen med en idé. Hun ville have en terapihave i Gentofte, hvor sygemeldte borgere og borgere, der ønsker hjælp til at forebygge stress, angst og depression, kan blive henvist til naturterapi fra læge og jobcenter. Det blev hun så ansat under Forebyggelsesenheden til at etablere – og afprøve. Hun har siden da arbejdet utrætteligt i et tværgående samarbejde med medarbejdere i mange dele af kommunen.
Og nu har de første seks hold af borgere været igennem forløb i den smukke og frodige terapihave, som Gentofte har fået på Mariebjerg Kirkegård. Der ligger solid forskning bag naturterapi, som dokumenterer de positive helbredsmæssige effekter og samtidig peger på, at mere tid i naturen styrker vores forbindelse til og respekt for naturen, og at et tættere forhold til naturen kan fremme bæredygtige handlinger, der gavner klima og biodiversitet. Netop derfor er haven et godt eksempel på, hvordan indsatser for sundhed og klima kan gå op i en højere enhed.
- Glæde ved – og kontakt med – naturen er en vigtig vej til at passe på den. I terapihaven arbejder vi bevidst med at understøtte denne forbindelse samt erkende vores gensidige afhængighed. På den måde kan vi styrke borgernes bevidsthed og handlekraft i forhold til både jordens og deres egen sundhed, siger Camilla Krarup Ingwersen.
Det var en meget glad Camilla, der modtog beskeden om, at hun og holdet havde vundet afstemningen om at blive årets klimakollega.
- Det er først og fremmest en meget stor ære, særligt fordi de andre nominerede også havde udvist stor dedikation og innovation indenfor hver deres område i forhold til udviklingen af lokale klimaindsatser i Gentofte. Og dernæst er det også en kæmpe anerkendelse af den store indsats, som hele teamet har udvist siden projektets start, samtidig med at det på mange måder også opleves som en blåstempling af Mariebjerg Terapihaves eksistens og potentiale. Og det er nok den største anerkendelse, jeg overhovedet kunne få. Jeg føler mig både meget beæret, heldig, rørt, glad og utrolig stolt! Og sidst, men ikke mindst, er det vidunderligt at arbejde i en kommune, der både giver deres ansatte mulighed for at eksperimentere, og også officielt anerkender de mange gode initiativer, siger hun.
Camilla fik på vegne at teamet overrakt Klimakollegaprisen af borgmesteren på kommunens årlige forum, hvor ledere, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter fra hele kommunen var samlet.
- Det var en meget stor oplevelse, et ”once in a lifetime moment”, som jeg sent vil glemme. Og samtidig en kæmpe opmuntring til at fortsætte det vigtige arbejde med Danmarks tredje kommunale terapihave. Jeg er også taknemmelig for, at jeg fik muligheden for at sige et par ord, som tak til alle dem, der har været med i projektet, siger hun om oplevelsen.
Som vindere af Klimakollegaprisen 2024 modtog Camilla Krarup Ingwersen og holdet bag terapihaven et trofæ, lavet af Katinka Bøll, som er en af de dygtige kunstnere i Byens Hus – og så bliver hele holdet bag terapihaven også fejret med kage.