20. september er der indgået aftale om budget 2024 på Gentofte Rådhus. Det er alle partier i Kommunalbestyrelsen, der bekræfter den toårige budgetaftale for 2023-24, der sidste år blev indgået mellem Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten.
Partierne noterer med tilfredshed, at der er skabt et lille råderum til en række supplerende, nødvendige og vigtige investeringer i 2024, hvilket sammenholdt med ekstra midler fra økonomiaftalen mellem KL og regeringen muliggør en fortsat robust økonomi.
Robust økonomi er en forudsætning
Kommuner i hele landet har udfordringer med deres økonomi med pres på de specialiserede områder for børn og voksne og på sundhedsområdet, omkostninger til ukrainske flygtninge, øgede udgifter på grund af flere ældre borgere samt generelt stigende forventninger til den kommunale service. Også i Gentofte Kommune mærkes udfordringerne.
Oven i dette kommer, at Folketinget i 2020 vedtog en udligningsreform, som giver Gentofte Kommune en yderligere regning til udligning på 500 mio. kr. hvert år ved fuld indfasning af udligningsreformen i 2025. For at undgå voldsomme serviceforringeler ser partierne sig desværre nødsaget til at følge planen med at hæve skatten med 0,17 procentpoint i 2024 og yderligere 0,22 procentpoint i 2025 – selv om det er imod forligspartiernes ønske.
Budget 2024
Forligspartierne afsatte allerede i det toårige budget sidste år store beløb til at realisere kommunens ambitiøse klimaplan og til udfordringen med at sikre tilstrækkeligt med kommunale medarbejdere på særligt de store velfærdsområder.
Herudover blev kommunens ungeindsats gjort permanent med en fast bevilling – og der blev afsat midler til at forbedre forholdene for sårbare børn og deres familier, til folkeskolen samt til renovering af veje, cykelstier, fortove og bygninger. Hertil kommer nu en række nye indsatser i 2024.
Budget 2024 indeholder bl.a. disse supplerende, nødvendige indsatser:
- For at styrke fastholdelse- og rekruttering af medarbejdere etableres på baggrund af de gode erfaringer fra skoleområdet nu også på dagtilbudsområdet en traineeordning for pædagogstuderende og lokale mentorordninger for nyuddannede pædagoger. På ældreområdet er der bl.a. afsat penge til at styrke vejledningen af SOSU-elever for at øge kvaliteten i uddannelsen og skabe større motivation for at forblive ansat i kommunen efter endt elevtid. Jobcenteret tilbyder arbejdsløse integrationsborgere et ansættelsesforløb på kommunens plejecentre med henblik på at opnå de kvalifikationer, der skal til for kunne starte en erhvervsuddannelse som SOSU-hjælper. På det specialiserede område er der bl.a. afsat midler til at nedbringe sagsmængden for den enkelte medarbejder i kommunens specialteam for herigennem at skabe højere kvalitet i sagsbehandling og samarbejdet med familierne. Der etableres samtidig et nyt tilbud om familiebehandling og vejledning til familier med børn med psykiatriske udfordringer samt midler til behandling af børn med angst og depression.
- På skoleområdet fortsætter en række trivselsinitiativer både målrettet særlige målgrupper og målrettet alle elever i 6. og 7. klasse. Samtidig gives alle skoler mulighed for forløb med co-teaching.
- Der er sat penge af til flere aktiviteter på kommunens plejecentre og til at ansætte unge under 18 år samt at afbøde det høje vikarforbrug. Budgettet indeholder også flere pladser på Gentofte Kommunes daghjem og en styrkelse af demensområdet med bl.a. kompetenceudvikling af medarbejdere uden sundhedsfaglig uddannelse.
- Endelig har partierne besluttet at udvide rammen for udlån af Gentofte Bibliotekernes digitale materialer, hvilket gør det muligt fra 2024 at genåbne Filmstriben i en ændret form, hvor borgerne kan bruge 8 point om måneden.