Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge mellem 13 og 18 år sover 8-10 timer hver nat. Dog bliver søvnen ofte nedprioriteret i et travlt ungeliv, hvor skole, lektier, fritidsarbejde, venner og sociale medier også fylder. Faktisk er det kun ca. 1/3 af de unge på ungdomsuddannelserne, der får de anbefalede timers søvn.
Manglende søvn og søvn af dårlig kvalitet medfører negative konsekvenser for både indlæringsevne, sociale kompetencer samt fysisk og mental sundhed. Skal unge have de bedste forudsætninger for at udvikle sig fysisk, psykisk og socialt samt klare sig godt i uddannelsessystemet er søvnen særligt afgørende.
Af figuren ovenfor ses et rødt hypnogram, som forenklet illustrerer søvnens naturlige bevægelse mellem dyb søvn (markeret med grøn) og drømmesøvn (markeret med lyseblå). I søvnens dybe stadier bliver hjernen vasket ren, information fra dagens undervisning lagres på de rigtige steder og kroppen restitueres. Under drømmesøvnen, også kendt som REM søvn, bliver følelserne bearbejdet. På den måde hjælper søvnen til, at store problemer og udfordringer kan virke mindre og mere overkommelig næste morgen. En god nats søvn styrker samtidig empatien og evnen til at læse andre mennesker, hvilket gør det nemmere at være en god ven og undgå konflikter.
I Gentofte Kommune er der igangsat tre indsatsområder med fokus på henholdsvis elevrettet formidling på skoler og ungdomsuddannelser, kompetenceudvikling af fagpersoner samt forældreformidling. Samlet har de tre indsatsområder til formål at styrke søvnmønstret hos Gentoftes unge.