Knofedt er godt - sprøjtegift er not

I Gentofte Kommune åbner vi bare vandhanen og så kommer der frisk vand ud. Men private grundejeres brug af gift i haven er en trussel mod det rene drikkevand, for det er ikke altid man tænker på, at vi bor lige oven på det grundvand, vi skal drikke. Derfor lyder budskabet: Knofedt er godt, sprøjtegift er not!

En frodig have og en ukrudtsfri flisegang er noget mange haveejere ønsker sig. Men at holde haven og indgangspartiet fri for ukrudt kræver knofedt. Mange bruger aldrig sprøjtegifte til at fjerne ukrudt, men alligevel bruges der hvert år 30 tons gift mod ukrudt og skadedyr i de danske haver.

Ukrudtsmidler er skadeligt for grundvandet

I Gentofte Kommune henter vi drikkevand af høj kvalitet op fra dybereliggende grundvand. Det skulle gerne fortsætte mange år frem, så de fremtidige generationer også kan hente rent drikkevand op, uden at skulle efterbehandle vandet.

Der er lavet undersøgelser, der viser en stigning af farlige stoffer i grundvandet, og drikkevandet kan være truet, hvis vi ikke bremser mængden af sprøjtegift i haverne. Derfor sætter vi gang i en kampagne, for at minde om, at der er mange grunde til at det er bedre at holde matriklen pæn med knofedt, frem for med sprøjtegift og ukrudtsmidler.

7 gode råd til pasning af haven uden gift:

1. Fjern de små skud af skvalderkål i det tidlige forår. Eller lav dit bed om til et mere naturligt bed ved at så engblomster, som giver et flot blomsterflor uden ret meget arbejde. På den måde kan skvalderkålens blomsterstande også være en del af blomsterbedet.

2. Mos i græsplænen er blødt og rart at gå på, men hvis du er mere til en frisk grøn græsplæne uden mos, så kan du med fordel rive græsplænen med en mosrive. Hvis der er bare pletter i græsplænen, så efterså med græsfrø og giv plænen gødning, gerne kompost fra Genbrugsstationen. 

3. Mælkebøtter skal tages op hele med rod. Du kan gøre det med et mælkebøttejern. Du kan også begrænse frøspredningen ved at fjerne blomsten umiddelbart efter blomstring.

4. Dræbersnegle kan være en plage og her gælder det om at holde bestanden nede og jo tidligere på året du sætter ind ned jagten, desto bedre. Saml snegle tidlig morgen eller aften, og klip dem over omkring åndehullet eller overhæld dem med kogende vand. Brug handsker, da snegleslim kan indeholde colibakterier.   

5. Når du skal anlægge fliser eller terrasse, så brug fiberdug som underlag til at tage det ukrudt, der kommer nedefra. Du kan forsøge at fylde fugerne med stenmel. Når fugerne er fyldte, får ukrudtet sværere ved at fæstne sig. Det er også altid godt at feje med en stiv kost et par gange om ugen, så ukrudtsfrø ikke etablerer sig.

6. Du kan spule roserne over med en kraftig stråle koldt vand eller blot knus de første bladlus med fingrene.

7. Tiltræk flere fugle og insekter til din have ved at opsætte fuglekasser og små insekthoteller. Insekthoteller er trækasser proppet med kvas, grankogler, hullede sten, mos og småkviste. Fugle og insekter lever af både lus, larver og snegleæg, så jo flere mariehøns, mejser og svirrefluer du har i haven, jo mere kan du trække dig tilbage og blot nyde haven.