Gå til hoved indhold

Oversigtsguide

Bruges til at give overblik over et emne med en vis kompleksitet - fx til at beskrive forskellige typer af dagtilbud, typer af byggeprojekter, affaldstyper og lignende.

Om oversigtsguiden

  • Vi bruger oversigtsguiden, når vi har brug for en guide, der i modsætning til procesguiden ikke har en kronologi, hvor A skal gøres før B, men hvor emnerne i guiden er sidestillede.
  • Det gælder fx affaldssortering, hvor oversigtsguiden kan bruges til at give overblik over sortering af forskellige affaldstyper.
  • Den kan også bruges til at give overblik over forskellige boligtyper til ældre, forskellige typer af byggeprojekter m.m.
  • Teksten i en oversigtsguide skal være klar, skabe overblik og i nogen tilfælde også motivere til handling.

Se et eksempel på en oversigtsguide længere nede på siden

Sidens elementer

Sidens overskrift

Overskriften skal være let at afkode, og den skal indeholde centrale søgeord, som brugerne kan finde på at indtaste i søgemaskinerne.

Den kan ofte holdes i et "Sådan gør du"-format.

Fx "Sådan sorterer du dit affald" - hvor søgeordene 'affald' og 'sortere' indgår.

Undlad at bruge ordet 'guide' i overskriften. Det giver sig selv, hvis du benytter "Sådan gør du"-formen til overskriften.

Manchetteksten

Manchetteksten skal konkretisere, hvad læseren kan opnå ved at benytte guiden og samtidig motivere til læsning.

Gentag de centrale søgeord og tilføj eventuelt ekstra søgeord, så siden får en god placering i søgemaskinerne.

Hold manchetteksten på max 200 tegn med mellemrum.

Guide-komponenten

Guide-komponenten bruges til at skabe overblik over emnet.

Overskrifterne i guiden fungerer som en klikbar ankerlinkmenu. Et klik på et menupunkt bringer læseren ned til det pågældende afsnit på siden.

Navigationen oprettes automatisk ud fra overskrifterne til tekstsektionerne på siden. Da overskrifterne til tekstsektionerne fungerer som ankerlink-navigation, skal de holdes relativt korte. Skab overblik ved at holde overskrifterne i samme form.

Guiden ser pænest ud med 3-12 tekstsektioner - helst ikke flere.

Teksterne i de enkelte tekstsektioner skal holdes korte og koncise. Inddel i afsnit og brug underoverskrifter og punktopstillinger for at skabe overblik, hvis du har en længere tekst. 

Relateret indhold - "Læs mere"

Under overskriften "Læs mere" kan du indsætte linkbokse til relevant indhold andre steder på gentofte.dk eller på andre hjemmesider.

Relateret indhold placeres altid nederst på siden.

Kontaktinfo - "Ansvarlig for siden"

Siderne på gentofte.dk skal være forsynet med kontaktoplysninger nederst på siden.

Som redaktør skal man vælge den ansvarlige enhed (fx en afdeling) på siden i CMS’et, og oplysningerne vil så blive hentet fra DIVA (telefonbogen).

Eksempel på oversigtsguide

Affaldssortering