Gå til hoved indhold

Gentofte stiller sig i spidsen for at udvikle cirkulært indkøb i landets kommuner

Gentofte Kommune har påtaget sig ansvaret for at udvikle de nye værktøjer, juridiske rammer og økonomiske strukturer, der skal til for, at landets kommuner kan købe ind på en bæredygtig måde - og dermed komme nærmere målene i deres egne og regeringens klimaplaner.

Danmarks 98 kommuner køber hvert år ind for et trecifret milliardbeløb, som går til infrastrukturprojekter, mad til børneinstitutioner, kontorudstyr til tusindvis af ansatte, medicinsk udstyr til hjemmepleje og plejehjem og meget, meget mere.

Udviklingen med et større fokus på klima og miljø er en del af overgangen til den cirkulære økonomi, hvor man ser økonomi som et kredsløb, hvor produkter bliver genbrugt eller genanvendt. En maskine, der i udgangspunktet er dyr, men til gengæld har en lang levetid, er typisk bedre for klimaregnskabet end en tilsvarende langt billigere maskine, der skal skiftes ud efter et par år. Men hvordan vejer man de faktorer op over for hinanden, når man sidder med ansvaret? Og hvordan regner man ud, hvad der giver bedst mening at investere i?

Den udfordring sidder indkøbere overalt i landets kommuner med. Og den skal de nye værktøjer, som Gentofte Kommune er i gang med at udvikle, hjælpe med at løse. Udviklingsarbejdet sker i regi projektet Circular Economy Beyond Waste, der er finansieret af midler fra EU's LIFE-program. Og her har Gentofte Kommune altså ansvaret for delprojektet om cirkulære offentlige indkøb.

Læs mere om projektet vedr. cirkulært indkøb i kommunens pressemeddelelse