Gå til hoved indhold

Mursten genopstår i nyt byggeri

I årevis har vi genanvendt mursten, der bliver afleveret på genbrugsstationen, til underlag i vores veje. Den tid er dog ved at være forbi. Fremover skal murstenene genbruges i nye huse og bygninger og dermed skabe langt større værdi.

I løbet af december 2022 bliver der opstillet en container på Gentofte Kommunes genbrugsstation til hele og halve mursten til genbrug. Containeren bliver til en start opstillet som et forsøg, men forventningen er, at containeren permanent skal indgå i paletten af containere i Gentofte såvel som på Vestforbrændingens øvrige genbrugsstationer.

Murstenene bliver fragtet til virksomheden ’Gamle Mursten’, der har udviklet en særlig teknik til rensning af murstenene med vibrationer og uden brug af kemikalier eller vand. De brugte mursten skal derefter bruges i nye byggerier og renoveringer.

Den nye frasortering af mursten bliver starten på en ny æra for genbrugsstationen, hvor alt, hvad der kan genbruges, sorteres til genbrug, fremfor at blive genanvendt eller gå til forbrænding.

Gentofte Kommunes Affaldsplan (2021-2032) lægger op til mindst en tredobling af genbrug, og her kommer især byggematerialer til at have stor betydning for at opnå målet.

Læs mere om Gentoftes planer for genbrug i Affaldsplanen

Gå til side om genbrugsstationen

Da Esrum Kloster blev revet ned efter reformationen i 1536, blev byggematerialerne genbrugt i byggeriet af blandt andet Kronborg Slot, der stadig efter næsten 450 år står som et af de smukkeste renæssanceslotte i Nordeuropa.

I modsætning til nybrændte mursten har mursten, der har været brugt før, patina og skaber rå og rustikke overflader til facader, gulve og vægge. Historien og sjælen bevares, og der er foruden miljøgevinsten flere gode grunde til at genbruge mursten.