Gå til hoved indhold

Miljøprisen går i år til Gentofte Kvæggræsserlaug

Gentofte Kommunes Miljøpris bliver onsdag den 8. december overrakt for 11. gang. Prisen gives til frivillige initiativer, der har gjort en indsats for miljøet, som kan være til inspiration for andre.

Miljøprisen og de medfølgende 25.000 kr. overrækkes i år til foreningen Gentofte Kvæggræsserlaug, der har til formål at pleje de åbne englandskaber ved Brobæk Mose nær Gentofte Sø og i Ermelunden med kvæg.

Når de 11 Galloway tyrekalve og kvier græsser, skaber det lys og liv til flere planter til glæde for insekter og fugle - og det er godt for biodiversiteten. Samtidig gør de sultne kvæg græsslåning med maskine overflødig.
Foreningen er på fire år vokset til 150 medlemmer, og en trofast kerne af borgere skiftes til at holde øje med, om alt er vel hos de store dyr.

Vi tilser dagligt kvæget, og her møder vi mange interesserede børnehaver og borgere, som lige skal se til kvæget på deres daglige gåtur. Det er herligt at være i dialog med de forbipasserende, høre om deres oplevelser og sammen få skabt en fælles dialog om miljøet”, fortæller Ann Charlott Lade, formand for Gentofte Kvæggræsserlaug.

Udover de mange gode smtaler med besøgende, så afholder foreningen også arrangementer for kvæggræsserlaugets medlemmer, som fx orkidé-tælling, hegnspleje, ’Åben Mark’ og senest en høstfest, hvor medlemmerne – ud over at smage kødet - også fik en god snak om foreningen, naturpleje og miljøet.
For Ann Charlott Lade er det tydeligt, at naturplejen har en effekt.

Udover den mindre brug af maskiner for at slå græsset og tagrørene på områderne, så er der observeret to nye plantearter i områderne. Derudover var der i år markant flere blomster på engene, og græsvæksten holdes nede på en mindre voldsom måde”.

Borgmester Michael Fenger ønsker Gentofte Kvæggræsserlaug tillykke med miljøprisen 2021.

Foreningen formår at gøre emner som biodiversitet og klimapåvirkning lokale og relevante. På den måde kan vi alle få en forståelse for vigtigheden af biodiversitet og samtidig opleve naturen i nærområdet”, siger borgmesteren.