Unge former selv politikken

I 24 timer overtager de unge Gentofte Rådhus til Ungecamp. I et døgn skal de arbejde med syv centrale udfordringer i ungelivet. Der vil være oplæg, debat, workshops og musik. Det hele skal ende i Gentoftes første ungepolitik.

Unge kender ungelivet bedst. Og de ved formentlig også, hvad det lige er der ønskes, for at Gentofte kan blive et endnu bedre sted at være ung.

Siden sensommeren har ti lokale unge og fem lokalpolitikere derfor arbejdet med perspektiver på ungelivet. Det har resulteret i syv udfordringer, der blandt andet berører emner om trivsel, uddannelse, aktiviteter og muligheder for unge.

Processen åbnes nu op, og unge som bor eller har tilknytning til Gentofte Kommune er blevet inviteret til Ungecamp på Gentofte Rådhus fredag den 11. marts kl. 12. Campen slutter næste dag kl. 12. Omkring 70 unge mellem 13 og 25 år har taget imod invitationen.

I løbet af et døgn skal de unge være med til at skabe politik på en anderledes måde, når rådhushallen omdannes til et festligt virvar af workshops, foredrag, musik og mad.

Gentoftes borgmester, Hans Toft, er glad for initiativet.

"I de senere år har vi i Gentofte Kommune arbejdet meget målbevidst for at inddrage borgerne endnu mere i beslutningerne, fordi vi ved, at det giver de bedste og mest langtidsholdbare løsninger. I den sammenhæng er Ungecampen et helt naturligt skridt for at få flere unge til at være med til at skabe den politik, der skal gøre en forskel for dem selv og deres muligheder", siger Hans Toft.

Én af de unge, der har taget imod invitationen, er Oscar Straus fra Bakkegårdsskolen.

"Jeg synes, det er fedt, at der bliver holdt en begivenhed for at høre unges ideer. Jeg glæder mig helt vildt til at komme og har inviteret alle jeg kender", siger Oscar.

Workshops, debat og musik

Noget af det centrale på ungecampen er en række workshops, der fokuserer på forskellige dele af det, at være ung. De unge skal blandt andet diskutere udfordringer såsom:

Hvordan får hver eneste ung en god balance i livet? Hvordan får hver eneste ung muligheder for at indgå i gode og givende fællesskaber? Og hvordan får Gentoftes unge optimale muligheder for selv at udvikle og drive aktiviteter og mødesteder for unge?

I alt er der syv udfordringer, der skal vendes, men ungecampen byder også på meget andet. Det lokale band Scarlet Pleasure kigger forbi og fortæller om det at turde forfølge sin drøm. Emma Holten, kvinden, der kom i medierne, da hun publicerede sine egne nøgenbilleder som reaktion på en ekskærestes misbrug af private fotos, kommer og fortæller sin historie om modet til at handle og tage ejerskab, selvom man møder modstand.

Citybois kigger forbi om fredagen til et kort interview, og om lørdagen kommer DJ Kaka og fylder rådhushallen med de nyeste toner.

Nødvendig ungepolitik

Ungecampen er det foreløbige højdepunkt i arbejdet med at inddrage de unge i udviklingen af kommunens ungepolitik.

Tilbage i august 2015 oprettede kommunalbestyrelsen et opgaveudvalg bestående af fem politikere og 10 lokale unge som en ny form for direkte demokrati. Opgaveudvalget har siden planlagt forløbet for at få udarbejdet en relevant og aktuel politik for de unge.

Et andet led i arbejdet er en rapport om Gentoftes unge, som kommunen har fået udarbejdet af Center for Ungdomsforskning. Rapporten peger blandt andet på, at de fleste unge i Gentofte har et godt og trygt ungeliv, og at de er glade for at bo i Gentofte Kommune.

Rapporten peger dog også på, at der er en markant præstationskultur blandt de unge. De unge i Gentofte er generelt gode til at håndtere, at de har meget at se til og meget, de gerne vil leve op til. Men for nogle unge giver det anledning til stress og andre symptomer på mistrivsel, som er med til at slå skår i deres ungeliv. Emner, som ungecampen også sætter fokus på.

Den endelige ungepolitik forventes behandlet i Kommunalbestyrelsen inden sommerferien.

 

Ansvarlig for siden:

Unges Frie Tid
Bernstorffsvej 161, 2920 Charlottenlund, -,