POLYNORM

POLYNORM er en ny, tilbagevendende kunstbegivenhed, som hvert år vil udfordre, hvad vi forstår ved normalitet gennem kunstens sprog.

POLYNORM er titlen på et årligt tilbagevendende, større kunstprojekt i Gentofte, hvor projektet i 2018 er det første.

Idéen er hvert år at invitere en ny kunstner til at udforme stedsspecifikke værker i offentlige rum ud fra temaet normalitet

Med placeringen et sted, hvor man færdes i hverdagen, er det intentionen dels at skabe et markant kunstprojekt, der vil udfordre og debattere, hvad vi forstår ved normalitet, dels at skabe et samlingspunkt for mennesker med forskellige baggrunde og forudsætninger.

Første projekt i Øregaardsparken - The Compensators

POLYNORM åbner i Øregaardsparken fredag den 28. september. Her præsenterer kunstneren Lea Guldditte Hestelund skulpturer, der handler om krop og normalitet og er lavet specifikt til parken.
 
I sin kunstneriske praksis har Lea Guldditte Hestelund behandlet den vestlige verdens kropsidealer, forholdt sig til kroppens status i samfundet eller helt dekonstrueret den. Således også i hendes nye værker, der går i dialog med Øregårdsparkens kunst, design og landskabsarkitektur.
 
Under titlen The Compensators præsenterer den danske kunstner fire skulpturer, der alle er bøjet i stål. Nogle er desuden beklædt med gummi og kunstlæder. Skulpturerne får med deres knæler-lignende ben en egen krop, som overdimensionerede insekter. Samtidig vækker bøjler og håndtag associationer til udstyr, som afhjælper eller støtter andres kroppe. Flere af skulpturerne leder tankerne mod fitnesskulturens træningsstationer i parker og byrum. Eller mod afspærringer, der guider os videre i offentlige rum eller markerer, hvad vi må og ikke må. Mens nogle af skulpturerne holder til ved vandet eller i græsset, smyger andre sig op ad parkens eksisterende skulpturer, som kunstneren Kai Nielsens Moder med to børn fra 1917. På den måde forlænger og forvrænger The Compensators livet, som det allerede udfoldes i parken, samtidig med de antager deres eget liv.
 
En kompensator er egentlig en teknisk konstruktion, men spiller her op imod begrebet om kompensation inden for social- og handicapområdet. Kompensation gives for at opveje handicap, f.eks. som hjælpemidler eller personlig assistance, og forholder sig til forestillingen om den normale krop og normaliserede tilstand. I The Compensators forstyrres opfattelsen af det vi ser. Der er ingen entydighed omkring, hvilken funktion skulpturerne har, eller hvilke kroppe de skal bruges af. Som kompensatorer forsøger de ikke at tilpasse den unormale krop til den normale, men justerer måske omvendt et normaliseret rum, så det er afstemt en virkelighed, hvor forskellighed og det uensartede er normen.
 
Værkerne kan ses frem til den 25. november.

POLYNORM Detours

The Compensators ledsages af et formidlingsprogram, som er åbent for alle. En POLYNORM Detour er en guidet vandring blandt værkerne. Guiderne er tre særligt indbudte personer, som sammen med en samtalepartner formidler værkerne ud fra hvert deres faglige eller personlige perspektiv. Gennem vandringerne undersøges udtryk, forestillinger og idéer til, hvilke betydninger normalitet har, og hvilke refleksioner The Compensators giver anledning til.

POLYNORM Detours er gratis og starter i Øregårdsparken, på plænen foran Øregaard Museum.

Program for Detours

SØNDAG 7. OKTOBER OG SØNDAG 4. NOVEMBER kl. 14
Anna Le Dous i samtale med henholdsvis Christian Nielsen som er konsulent i Sociale Institutioner og Familiepleje (7. oktober) og Ida Marie Thorsen, konsulent ved Social og Handiap, Gentofte Kommune (4. november).
 
Anna: ”Jeg hedder Anna le Dous og er 39 år gammel. Jeg er født med muskelsvind, og derfor sidder jeg i elektrisk kørestol og har brug for praktisk og personlig hjælp til alt dag og nat. Min mor er fra Berlin, og hun har lært mig at tale flydende tysk. Jeg har en bachelor i erhvervskommunikation og har taget dele af uddannelsen i Hamborg og Berlin. For to år siden startede jeg på jurastudiet på Syddansk Universitet – en interesse jeg fik via mit frivillige arbejde i Muskelsvindfonden. Jeg har rejst i 57 lande i verden og er medlem af De Berejstes Klub. Mine rejser og mit engagement indenfor handicapverdenen har givet mig stor indsigt i menneskers forskellighed”.

SØNDAG 14. OKTOBER OG SØNDAG 11. NOVEMBER KL. 14
Nasrin Salem i samtale med Sahar Barkand, borger i Gentofte Kommune med flere kulturelle baggrunde.

Nasrin: ”Jeg hedder Nasrin Salem og kommer fra Iran. Jeg er 61 år gammel og har boet i Danmark i 25 år. Jeg har en uddannelse i engelsk litteratur fra Iran, hvor jeg arbejdede som gymnasielærer i 12 år. I Danmark læste jeg videre på RUC, hvor jeg blev cand.mag. i 2005 i to fag: Pædagogik og Uddannelsesstudier samt Kultur- og Sprogmødestudier. Jeg blev ansat i Gentofte Kommune som skole/hjemvejleder for tosprogede familier i 2007, hvor jeg siden har arbejdet. Jeg er gift og har en datter.”

SØNDAG 28. OKTOBER OG 18. NOVEMBER kl. 14
Klaus Blomkvist i samtale med henholdsvis Lea Gulditte Hestelund, kunstneren bag udstillingen The Compensators (28. oktober) og Lene Crone Jensen, projektleder af POLYNORM (18. november)

Klaus: ”Mit navn er Klaus Blomqvist, jeg er 59 år og har arbejdet som smed i 37 år. Jeg er vokset op i Danmark, Schweiz og Belgien – flyttede på Christiania i 1976 og købte et husmandssted på Djursland, da jeg fyldte 18. Jeg er selvlært som smed og har hentet min viden og inspiration fra mange forskellige sider. Jeg var bl.a. i to år tilknyttet programmet industriel design på arkitektskolen, derpå tog jeg teknisk forberedelseseksamen og startede eget værksted. Jeg kom hurtigt med på en række spændende opgaver, bl.a. den kronologiske samling på Amalienborg og ombygningen af Kunstindustrimuseet. Jeg valgte håndværket, da det giver mig en stor tilfredsstillelse at skabe i dialog med mine kunder. 

POLYNORM arrangeres af Gentofte Kommune, Kultur & Oplevelse i et samarbejde med Tranen. Projektet er støttet af Handicaprådet i Gentofte Kommune.